Daca ati auzit vorbindu-se adesea despre tot ceea ce inseamna factoring, insa nu stiti exact cam ce presupune si v-ati propus sa aflati, ati ajuns exact unde trebuia, pentru ca la Omnicredit iti oferim solutii financiare avantajoase.
Totul este cat se poate se simplu de inteles pentru ca ideea de factoring se bazeaza pe un principiu simplu. Practic, acesta are la baza procesul de achizitie a creantelor ce rezulta in urma prestarii de bunuri si servicii. Practic, tu cedezi o parte din creante la o companie de factoring, pe care aceasta, la randul sau, le colecteaza, pentru un comision care poate fi de 2 feluri:
- comisionul de finantare – este utilizat pentru finantarea avansului de numerar in functie de un procent din totalul facturilor transmise, cam ca rata unui imprumut. Acesta variaza in functie de diferiti factori (suma creantelor, situatia financiara a companiei etc.);
- comisionul de factoring – remunereaza factorul pentru serviciul prestat si ia forma unui procent din creantele transmise. Pachetul este rezervat in principal companiilor mari care realizeaza o cifra de afaceri semnificativa.
Variind dupa de sfera de cuprindere, modalitatea de preluare si administrare a creantelor se pot aminti:
- Factoringul total – toate facturile sunt preluate de la aderent si administrate de catre factor. Factorul va incasa facturile de la debitor, finanteaza operatiunea si acopera riscul de credit.
- Factoringul partial – facturile sunt expuse unei etape de selectionare, insa nu toate sunt acceptate la cumparare.
In functie de perioada realizarii platii creantelor de catre factor mentionam:
- Factoringul cu plata imediata – factorul achita contravaloarea facturilor in momentul preluarii acestora
- Factoringul la scadenta – creantele aderentului ii sunt platite in momentul constatarii eligibilitatii acestora
- Factoringul mixt – factorul achita o anumita parte din ceea ce inseamna totalul facturii in momentul prezentarii acestora ca avans (cel mult 85% din valoarea acestora), iar diferenta va fi achitata ulterior
De asemenea, in functie de dreptul de regres pe care banca il poate exercita asupra aderentului, aducem in atentie urmatoarele tipuri de factoring:
- Factoring fara regres – factorul plateste aderentului contravaloarea acceptata a facturii, aproximativ 85% imediat dupa emitere si 15% in termen de 180 de zile de la data scadentei facturii. Timp de 180 de zile de la scadenta facturilor banca va incerca sa obtina sumele de la debitor ori de la societatea de asigurare la care s-a asigurat impotriva riscului de neincasare.
- Factoring cu regres – in situatia in care nu are loc plata, factorul isi va obtine sumele neincasate de la aderent prin exercitarea dreptului de regres, prin debitarea contului curent al aderentului sau prin valorificarea garantiei.
Pentru mai multe detalii va rugam sa ne contactati folosind metodele din pagina de contact.