Domeniul pe care ti-l doresti nu este disponibil? Iata ce variante de rezerva ai!

Alegerea celui mai bun domeniu poate reprezenta o adevarata provocare. Este important sa alegi un nume care sa reflecte valorile business-ului tau si care sa converteasca. Dar ce faci in situatia in care ai gasit numele castigator, l-ai cautat pe un site de inregistrare domenii pentru a-l achizitiona si ai aflat ca nu este disponibil? Altcineva detine domeniu perfect si nu poti face prea multe in aceasta situatie. Indiferent ca il foloseste pentru propriul site, l-a rezervat pentru viitor sau l-a cumparat doar pentru a-l folosi pentru adresa de email, cert este ca trebuie sa te reorientezi. Dar nu este cazul de o schimbare la 180 de grade. Exista cateva solutii simple si care nu implica un compromis (foarte mare).

1. Cel mai simplu lucru de facut si care nu va afecta identitatea site-ul tau este sa optezi pentru o alta extensie. Spre exemplu, daca iti doreai sa inregistrezi domeniul site.ro, poti sa optezi, in schimb, pentru site.com sau site.net. Exista mii de extensii dintre care poti alege, fara sa fie nevoie sa faci o schimbare radicala.

2. Poti gasi variatii ale numelui deja ales. Deschide un notepad si scrie tot ce-ti trece prin minte. In cele din urma poti gasi o varianta chiar mai buna decat cea care nu mai este disponibila. Exista mai multe variante pe care le ai la indemana. Spre exemplu, poti opta pentru o abreviere (cursurionlinegratuite.to poate deveni COG.ro), poti folosi sloganul companiei tale (asa cum Nike a achizitionat justdoit.com si l-a redirectionat catre nike.com) sau poti adauga un nou cuvant (prajituriledianei.ro poate fi noul prajituri.ro).

3. Verifica daca domeniul pe care vrei sa-l inregistrezi este de vanzare. Exista nenumarate situatii in care proprietarul poate fi dispus sa-ti cedeze domeniul mult dorit. In cel mai simplu caz, l-a achizitionat pentru ca l-a considerat un nume bun si stia ca il va vinde mai tarziu la un pret mai mare. Sau poate domeniul chiar a reprezentat un site, insa proprietarul nu doreste sa-l mai foloseasca. Daca nu contactezi proprietarul si incerci sa negociezi pentru un pret bun, nu vei sti niciodata daca acel domeniu ar fi putut sa fie al tau.

4. Consulta un specialist in gazduire web. Foarte multa lume intampina aceasta problema, nu vorbim despre un caz izolat. Contacteaza compania unde voiai sa-ti inregistrezi initial domeniul si ia legatura cu specialistii in house. Acestia se confrunta cu un astfel de caz mai des decat te-ai astepta, iar experienta lor in domeniu poate face diferenta. Povesteste-le despre business-ul tau, defineste publicul tinta si ce trebuie sa transmita domeniul perfect.

Este neplacut sa afli ca domeniul pe care il doreai este deja inregistrat, insa exista solutii. Daca nu vorbim despre o marca inregistrata, cele patru variante pe care ti le-am oferit in acest articol sunt suficiente pentru ca site-ul tau sa aiba un nume atragator si care sa converteasca. In caz contrar, inseamna ca cineva a inregistrat fraudulos un nume de domeniu pentru care detii drepturi de proprietate intelectuala si fie te poti adresa justitiei, fie poti sa apelezi la o procedura de solutionare alternativa, precum ICANN.