EIlon Musk — acuzat de manipularea prețului acțiunilor Twitter

Lumea investițiilor în acțiuni a fost dintotdeauna una tentantă — întreaga lume, inclusiv românii urmăresc cu interes tranzacțiile de milioane și miliarde din întreaga lume. Recent, în domeniul financiar, o tranzacție a stârnit o reacție de uimire a celor pasionați de investiții – Musk a anunțat că cumpără Twitter.

Pe lângă faptul că nu era nici o premisă care ar induce cumva spre un asemenea scenariu (Musk niciodată nu a manifestat interes față de achiziționarea Twitterului), interesant a fost și procesul de cumpărare. Deși era vorba despre o tranzacție de miliarde, a urmat o “târguială”, una foarte similară cu cea, pe care o puteți vedea la piețele din România. Până la urmă, Musk a cumpărat Twitter, doar că, recent, a mai apărut o știre bombă – investitorii Twiter îl acuză pe Musk de reducere intenționată a prețului la acțiunile Twiter, înainte de a achiziționa compania.

Care este baza de acuzație a lui Musk? 

Musk este acuzat de faptul că a reușit să economisească peste 156 de milioane de dolari americani datorită faptului că a cumpărat mai mult de 5% din Twitter până pe 14 martie. Experții brokerschart.fr din Franța susțin că această estimare ar putea fi cât se poate de reală. In cazul în care acest lucru se va dovedi, Musk riscă să fie învinuit în manipulare de piață.

Totodată, faptul că Musk a cumpărat acțiuni Twitter până pe 14 martie, acesta, pe 13 Mai a postat un Tweet, în care a menționat că tranzacția Twitter cu 44 miliarde de dolari este suspendată. Acesta a menționat că motivul principal ar fi necesitatea de a verifica dacă numărul conturilor fake pe această platformă este cu adevărat mai mic decât 5%.

Investitorii l-au dat în judecată și pe Musk, dar și platforma

Musk nu este unica țintă a investitorilor nemulțumiți. Aceștia au dat în judecată și platforma, considerând că Twitter ar trebui să analizeze și să monitorizeze deciziile lui Musk, în special acelea, care pot influența compania și prețul acțiunilor. Nici Musk, nici avocatul său, deocamdată nu au oferit comentarii referitor la această situație.

În același timp, atât nemulțumirea cât și determinarea investitorilor de a merge în judecată este cât se poate de clară și motivată. După tweetul lui Musk, prețul acțiunilor Twitter au scăzut cu 20% — ceea ce, pentru lumea investițională, este o abatere colosală. În ceva timp, totuși, Musk a revenit cu un mesaj, precum că tranzacția este încă actuală.

Speculația cu Twitter – Musk trece de la crypto la acțiuni? 

Până nu demult Musk era considerat părintele speculațiilor în domeniul investițiilor crypto. Datorită acestuia, un ritm de creștere excepțional l-a cunoscut renumita criptomonedă Dogecoin. Totodată, proiectul a căzut la pământ tot prin participarea directă a lui Musk — acesta a făcut câteva afirmații publice, care au determinat investitorii să se retragă din proiectul Dogecoin, iar ulterior, valoarea criptomonedei a scăzut semnificativ.

În ultima perioada Musk s-a retras de pe arena crypto — nu mai vine cu atât de multe afirmații și nici nu faci investiții sau tranzacții de milioane. Ar însemna aceasta că Musk a decis să se orienteze mai mult spre investițiile în acțiuni, cazul Twitter fiind un caz reprezentativ? Experții susțin că, deocamdată, este prea devreme pentru a face anumite prognoze despre sfera de interes la lui Musk.

Cazul Twitter, pe lângă faptul că este un caz de interes în prezent, este și un caz reprezentativ, un exemplu clar despre cum o singură persoană poate influența prețul și valoarea de piață a unei companii și a acțiunilor acesteia. Deși asemenea mișcări sunt inspiraționale și pot servi bază pentru scrierea scenarii de filme de Hollywood, ele sunt, în același timp, cu adevărat periculoase pentru investitorii de rând.

Twitter face parte din categoria de companii, acțiunile cărora generează profit mai modest, dar stabil. Astfel, destul de mulți investitori investesc în asemenea companii o bună parte din averea sa. În acest context, asemenea mișcări, întreprinse fie de Musk sau de către alt investitor / companie capabilă să manipuleze piața artificial, pot reprezenta un adevărat pericol pentru siguranța celorlalte mii de investitori de rând.