Pe data de 22 septembrie se sărbătorește Ziua europeană fără mașini, acțiune lansată în încercarea de a oferi alternative de deplasarea șoferilor. Această inițiativă a fost lansată ca răspuns la efectele pe care gazele de eșapament le au asupra sănătății și a încălzirii globale. Încă de la apariția primei mașini în 1886 a existat o relația tensionată între pietoni și șoferi, iar în prezent situația este cu atât mai încordată cu cât există peste 1 miliard de autovehicule pe drumurile din întreaga lume.
În anul 2000 s-a sărbătorit, în mod oficial, prima Zi europeană fără mașini prin închiderea șoselelor în câteva orașe din Europa, iar astăzi, tot mai multe țări dedică această dată deplasării fără autovehiculele personale.
Renunțarea la mașină pentru deplasarea la serviciu sau în interes personal are numeroase beneficii atât pentru sănătatea proprie, cât și a celorlalți. Unul dintre argumentele des folosite ca scuză pentru utilizarea mașinii este disconfortul specific transportului în comun, însă o alternativă sănătoasă este mersul cu bicicleta.
Dacă ai o asigurare medicală, consilierul tău te va ajuta să contactezi medicul potrivit și cea mai bună clinică pentru a realiza un control general la cele mai înalte standarde medicale.
Îți oferim 10 motive pentru care și tu ar trebui să alegi mersul cu bicicleta:
- Vei avea un somn mai liniștit și mai profund
- Îți vei mări capacitatea creierului
- Vei reduce posibilitatea de a face cancer
- Te va ajuta în procesul creativ
- Vei crește capacitatea cardiovasculară
- Vei câștiga mai multă rezistență la efort
- Îți vei îmbunătății viața sexuală
- Vei pierde din greutate
- Îți vei spori echilibrul și flexibilitatea
- Vei reduce stresul
Dacă ești decis să folosești bicicleta ca mijloc de transport, iată 7 sfaturi care să te protejeze în trafic:
- Obișnuiește-te cu bicicleta într-un mediu sigur
- Poartă mereu o cască și echipează bicicleta cu accesoriile necesare
- Asigură-te că ești mereu în vizorul celorlalți participanți la trafic
- Verifică bicicleta înainte de a pleca la drum
- Fii mereu atent și planifică-ți traseul din timp
- Respectă codul rutier și fii prevăzător
- Învață ce trebuie să faci atunci când se dezumflă o roată
Toate aceste măsuri te vor ajuta să nu te rănești și te vor proteja în caz de accident. În situații de urgență, o asigurare de sănătate privată îți va acoperi costurile spitalizării și tratamentului, însă independent de beneficiile pe care ți le oferă, ideal este să iei toate măsurile necesare pentru a fi protejat.
Pentru a-ți asigura o călătorie plăcută, care să te relaxeze pentru o zi de muncă productivă, ia în considerare câteva dintre sfaturile pe care cicliștii profesioniști le folosesc:
- Alege rutele cu un trafic minim
- Semnalizează orice schimbare de direcție, chiar și pietonilor
- Fii atent la ușile mașinilor parcate pentru a te asigura că nu se deschid atunci când treci pe lângă ele
- Investește într-un echipament care să te ajute în fiecare zi: rucsac, geacă și pantofi corespunzători
Ciclismul oferă numeroase beneficii: de la cele mentale, la cele fizice și ecologice. Alegerea deplasării cu bicicleta este o decizie responsabilă pe care, se poate transforma într-un hobby practicat cel puțin 5 zile pe săptămână.