Piciorul diabetic este o complicație care apare ca urmare a evoluției diabetului zaharat și care afectează structurile membrelor inferioare (mușchii, pielea, articulațiile). Circulația sanguină a nervilor periferici este compromisă, astfel că această afecțiune se manifestă prin durere, infecție și tulburări în timpul mersului.
Netratată, neuropatia diabetică cauzează apariția piciorului diabetic, simptomele fiind: senzație de furnicături, înțepături, crampe, absența sensibilității dureroase, termice, ulcere trofice sau necroză.
Diabetul zaharat afectează și sistemul de apărare al organismului, ceea ce face ca orice infecție a piciorului diabetic să producă complicații serioase și poate duce la amputații sau chiar la deces.
Tratamentul piciorului diabetic se efectuează în strânsă colaborare cu un specialist în diabet, cu scopul principal de a controla glicemia și de a limita progresia bolii, evitând astfel amputațiile. Diagnosticul precoce oferă pacientului șanse mai mari de vindecare.
Prima etapă este reprezentată de evaluarea pacientului, moment în care se stabilește diagnosticul și etapele evoluției bolii. Există o comunicare permanentă între pacient și medic, pe această cale stabilindu-se un traseu medical.
A doua etapă începe cu tratamentul propriu-zis. În funcție de stadiul bolii, se efectuează drenaj, debridare sau sunt aplicate pansamente active pentru a accelera vindecarea rănilor. De asemenea, puteți solicita tratament cu antibiotice sau consiliere despre purtarea anumitor tipuri de încălțăminte.
Cum vă puteți îngriji piciorul diabetic
1. Verificați-vă picioarele în fiecare zi – este recomandat să vă urmăriți evoluția picioarelor în fiecare zi și să acordați o atenție deosebită vârfului degetului mare, celorlalte degete de la picioare (în special partea inferioară), călcâiului și tălpii. Dacă apare vreo rană sau roșeață, ideal este să apelați la ajutorul unui podiatru sau specialist în sănătatea picioarelor.
2. Păstrați picioarele curate – pielea poate fi menținută curată și hidratată folosind creme fără alcool, fiindcă uscarea pielii piciorului este cauza pentru multiplele leziuni care ar urma să apară. După ce ați făcut duș, ar fi bine să vă uscați picioarele și să aplicați cremă de mâini neparfumată sau alt produs hidratant.
Este important să evitați aplicarea uleiurilor/cremelor între degete deoarece umiditatea suplimentară produce infecții. Nu vă înmuiați picioarele în apă deoarece această practică vă poate usca pielea.
O altă recomandare este să vă spălați cu apă caldă și săpun, iar apoi să vă uscați foarte bine picioarele pentru a evita apariția calusurilor.
3. Utilizați șosete speciale – Purtați șosete speciale care sunt căptușite pentru a preveni rănile piciorului diabetic. Șosetele trebuie să fie de culoare albă pentru a evidenția în timp util posibilele sângerări. Șosetele trebuie să fie sintetice, să nu aibă cusături mari și să nu fie strânse pe piele pentru a nu îngreuna circulația sanguină.
4. Purtați încălțăminte adecvată – este recomandat să purtați pantofi din piele. Va trebui să îi verificați zilnic deoarece orice piatră mică pătrunsă în interiorul acestora poate provoca o rană. Există trei tipuri de încălțăminte utilizate la persoanele care suferă de picior diabetic: încălțăminte preventivă, terapeutică și de reabilitare.
Atunci când alegeți să cumpărați o pereche de pantofi, țineți cont de câteva aspecte importante:
– Pantofii să nu vă apese sau să nu se slăbească ușor;
– Numerotarea lor să fie realizată în funcție de lățimea antepiciorului;
– Nu trebuie să existe cusături în pantof;
– Talpa trebuie să fie făcută din cauciuc;
– Este de preferat să cumpărați pantofi cu șireturi.
- Aveți grijă când vă tăiați unghiile sau calusurile – consultați-vă medicul și acesta vă va spune dacă trebuie să tăiați calusurile. Se pot îngroșa, crăpa și deschide răni ale pielii. Pentru îngrijirea picioarelor este necesară utilizarea unei pietre ponce, care ajută la controlul calusurilor. Această piatră este utilizată cel mai bine atunci când pielea este umedă. După ce ați folosit piatra ponce, aplicați crema.
Unghiile trebuie tăiate drept și va trebui să îndepărtați colțurile, deoarece pot apărea răni ale pielii. O accidentare minoră de care s-ar putea să nu-ți pese poate fi punctul de plecare pentru apariția unei infecții.
- Factori de sănătate – Verificați-vă constant glicemia și efectuați un control adecvat al comorbidităților (cum ar fi hipertensiunea arterială și dislipidemia).
De ce este important să utilizați Testul Michigan
Testul Michigan este o metodă de testare acreditată și utilizată la scară largă care ajută la depistarea neuropatiei periferice și a piciorului diabetic. Metoda este una simplă, neinvazivă și precisă. Prin utilizarea testului Michigan pacientul poate preveni apariția complicațiilor generate de diabet prin descoperirea simptomelor incipiente.
Testul Michigan se poate realiza fie de către medic, fie de către pacient (prin autoevaluare). În cadrul consultației, pacientului îi vor fi examinate membrele inferioare (fără șosete și pantofi), iar orice anomalie va fi marcată prin acumularea de puncte.
În ceea ce privește autoevaluarea, testul (durează aproximativ 10 minute) cuprinde 15 întrebări. În urma rezultatului obținut puteți identifica simptomele neuropatiei diabetice. Ideal este ca testarea să fie efectuată de pacient o dată la șase luni.