În ultimii ani, asistǎm la o cǎutare asiduǎ de surse sǎnǎtoase de alimentație, pe fondul recomandǎrilor specialiştilor şi a conştientizǎrii populației fațǎ de propriul consum. Astfel, oamenii au devenit mai atenți la calitatea dietei şi a activitǎților, a crescut interesul pentru proveniența produselor.
Este de actualitate faptul cǎ familiile iau în considerare relocarea în “zone verzi”, cu atât mai interesante atunci când oferǎ posibilitatea independenței date de spațiul în jurul locuinței, comparabile celei din mediul rural. Iată cum, din necesitatea de a avea la îndemână produse mereu proaspete, grădinăritul a devenit o activitate din ce în ce mai ofertantă.
Alege plantele în funcție de teren
Agricultura ne poate asigura recolte pe tot parcursul anului, cu o condiție: să stabilim corect tipurile de soiuri potrivite suprafeței de lucrat. Dacă terenul este suficient de mare, e indicat ca o parte din acesta să fie dedicată culturilor de iarnă, ce se vor odihni în lunile mai călduroase (când vor fi active culturile clasice).
În schimb, dacă pauza nu este posibilă, se recomandă rotația culturilor, ceea ce presupune alegerea cu grijă a plantelor în funcție de specificul zonei, al terenului (descoperit sau în solarii) și de caracteristicile climatice. De exemplu, o schemă de culturi acoperite poate conține: spanac, salată, conopidă, în timp ce pe câmp se pot cultiva cartofii timpurii urmați de varza de toamnă.
Fertilizează solul
Obținerea de recolte presupune, în primul rând, un pământ bine mărunțit, drenat și fertilizat, pentru ca semințele să prindă rădăcini sănătoase, iar plantele să se poată dezvolta. Recomandarea specialiștilor este ca solul să conțină doar fertilizanți de calitate, prin intermediul cărora se asigură creșterea optimă a plantelor.
Udă corect
Prezența constantă a umidității este cheia dezvoltării tuturor organismelor vii. Aceasta reprezintă un atu valoros în agricultură, fiind necesară adaptarea ei la specificul fiecărui soi în parte. În ceea ce privește legumele, în prezent se utilizează cu succes udarea prin picurare, preferabil cu apa adusă la un nivel de temperatură similar celei în care se găsește cultura respectivă. Acest procedeu înlocuiește udarea la fir sau cu furtunul – apa se distribuie mult mai eficient, reducând astfel costurile și eforturile cultivatorului.
Protejează recoltele împotriva dăunătorilor
Oricât de roditor ar fi pământul, plantele sunt atacate de nenumărați “musafiri nepoftiți”. Cea mai cunoscută formă de îmbolnăvire este infectarea cu fungi precum ciupercile fitopatogene, care produc mana. Pentru combatarea acesteia, specialiștii au creat produse precum Acrobat MZ (fungicid), cu acțiune preventiv-curativă, benefică în toate stadiile de dezvoltare a infecției.
Este important de știut că, atunci când boala s-a instalat pe porțiuni reduse, se recomandă a fi îndepărtate, pe cât posibil, pentru a elibera planta și pentru a-i da șansa de a intra pe rod. Altfel, dacă intervenția este tardivă sau incompletă, există riscul de a elimina nu doar exemplarele atinse de infecție, ci o cultură întreagă.
Pentru beneficiile aduse, cultivarea solului este atât în folosul naturii, cât și al omului. Acest tip de activitate trezește interesul indiferent de vârstă și poate deveni un hobby deopotrivă relaxant și util, recomandabil pentru întreaga familie.