În general, transporturile sunt un tip de industrie ce se desfășoară pe cale rutieră, feroviară, aeriană și navală. Cea mai des întâlnită cale de transport este cea rutieră, în care se efectuează deplasarea de produse sau persoane. Transportul rutier se derulează pe rute naționale, între două localități ale aceluiași stat sau pe rute internaționale, între două localități ce aparțin unor state diferite.
Pentru a efectua transporturi de marfă este nevoie de o infrastructură de calitate, deoarece transporturile un impact mare asupra mediului și sănătății oamenilor. Mijloacele rutiere utilizate în transport sunt diverse și se pot clasifica după caroserie sau după capacitate. Printre acestea se enumeră camionetele, furgonetele, dubele sau camioanele cu semiremorcă.
Transporturile se pot distinge în funcție de tipul mărfurilor și există:
– transporturi de mărfuri generale: acestea nu necesită condiții speciale de transportare;
– transporturi de produse alimentare proaspete, refrigerate și congelate: trebuie să se țină cont de gradul de perisabilitate și necesită respectarea condițiilor sanitare, respectiv de păstrare la temperaturi optime;
– transporturi de animale: acestea trebuie să îndeplinească atât condițiile sanitare, cât și cele de siguranță a animalelor;
– transporturi de produse periculoase: acestea conțin mărfuri care pot fi dăunătoare mediului înconjurător prin natura lor chimică, se prezintă sub formă solidă, lichidă sau gazoasă. Principalele mărfuri periculoase sunt: gaze, combustibili, substanțe explozive, substanțe radioactive.
De ce este nevoie de o coordonare corectă atunci când se efectuează un transport?
Un transport de marfă presupune organizare în detaliu și muncă în echipă, care se bazează pe o comunicare constantă și în timp real între cei care planifică un transport de marfă și cei care îl efectuează. Acest lucru este posibil printr-o coordonare a vehiculelor și se realizează prin intermediul unui dispecerat de camioane de la Lamaritec.ro – acest sistem oferă asistență continuă și deci contribuie la rezolvarea eficientă a posibilelor probleme ce apar pe parcursul curselor. De asemenea, se pot oferi rute alternative șoferilor pentru a evita întârzierile cauzate de ambuteiaje, accidente sau condiții nefavorabile de vreme. Mai mult, în cazul în care există termene limită de livrare, calitatea produselor rămâne intactă, acest lucru fiind esențial în cazul produselor perisabile.
Dacă nu ar exista sistemul de transport, comerțul ar fi limitat doar pe plan local, deci acest lucru face ca transporturile să fie un fundament în relațiile internaționale. Economia globală este puternic influențată de industria transporturilor, întrucât este constituită dintr-o rețea de societăți publice sau private ce oferă bunuri și servicii clienților și partenerilor din mediul comercial. Astfel, bunul demers al serviciilor oferite de firmele transportatoare contribuie la o relaționare sănătoasă și îndelungată între comercianți.
Așadar, printr-o organizare corectă și o coordonare adecvată a transporturilor, condițiile de lucru ale șoferilor se ușurează, numărul de evenimente ce pot apărea pe drum se reduc considerabil, iar la final clienții ce beneficiază de marfa transportată sunt satisfăcuți.
Sursa foto: pixabay.com