Importanța ecografiilor de morfologie fetală. Ce malformații pot diagnostica

Ecografia de morfologie fetală este cea mai detaliată investigație imagistică care se efectuează în cele 3 trimestre de sarcină. Aceasta are rolul de a aduce informații despre dezvoltarea fătului și de a depista malformațiile și bolile grave ale acestuia. Ecografia de morfologie fetală permite părinților să afle din timp dacă copilul lor este sănătos sau dacă se va naște cu probleme. Iată tot ce trebuie să știi despre această investigație!

Cum se efectuează

Ecografia de morfologie fetală oferă imagini calitative și detaliate 2D, 3D și 4D, în timp real.

Pregătirea pentru această ecografie implică un consum optim de apă, deoarece pentru o imagine clară, vezica nu trebuie să fie goală. Așadar, înainte de procedură este recomandat ca femeia însărcinată să bea 500 ml de apă. 

Investigația durează între 20 și 45 de minute. Aceasta presupune scanarea părții inferioare a abdomenului cu ajutorul unui dispozitiv și unui gel special. 

Uneori, ecografia poate fi efectuată transvaginal (prin vagin), însă în această situație nu trebuie consumate lichide înaintea procedurii.

Investigația nu prezintă riscuri pentru mamă sau făt.

Ecografia pe trimestre

Morfologia fetală de trimestru 1 se efectuează în săptămâna 12. În acest moment investigația poate indica numărul bebelușilor (sarcină multiplă), vârsta exactă a sarcinii, data în care se va naște copilul, unele malformații și riscul acestuia de a prezenta sindroame (Down, Patau, Edwards etc.). 

În al doilea trimestru de sarcină ecografia de morfologie fetală este realizată în săptămânile 18-22. Aceasta depistează sexul copilului și permite evaluarea corectă a organelor bebelușului. De asemenea, se poate verifica placenta, lichidul amniotic și colul uterin, pentru a evalua capacitatea mamei de avea o sarcină fără probleme. Se examinează fluxul sangvin la acest nivel, dar sunt vizibile și malformațiile, anomaliile și sindroamele. Se estimează vârsta gestațională (cu o marjă de eroare de 7-14 zile) și greutatea fătului (cu o marjă de eroare de +/-10%).

În al treilea trimestru de sarcină, ecografia de morfologie fetală este efectuată în săptămânile 30-32. Cu ajutorul ei, medicul află dacă fătul primește suficient oxigen și substanțe nutritive, dacă suferă de malformații, dacă placenta și lichidul amniotic sunt în stare optimă. De asemenea, se poate măsura ritmul cardiac și estima rata de creștere și vârsta gestațională cu o marjă de eroare de 16-21 de zile. 

Ce malformații poate indica?

Toate sarcinile au un risc de 3% de a prezenta un făt cu probleme. Riscul crește în funcție de vârsta mamei (peste 35 de ani) sau a tatălui (peste 40 de ani), dar și în funcție de condițiile de mediu (poluare, radiații, fum de țigară) și factorii genetici.

Deși nu este o investigație garantată (rezultatul bun nu înseamnă că bebelușul se va naște sănătos 100%), ecografia de morfologie fetală poate detecta 80% din anomaliile congenitale. Printre acestea se numără:

  • Absența membrelor sau probleme la nivelul lor (lungime redusă)
  • Spina bifidă
  • Buza de iepure (despicatură labială)
  • Defecte ale peretelui abdominal (intestinele se dezvoltă la exterior)
  • Lipsa encefalului/cerebelului
  • Sindroame, dintre care cele mai frecvente sunt: Down, Patau, Edwards
  • Acumulare de lichid cefalorahidian la nivelul cavităților creierului
  • Afecțiuni ale inimii
  • Hernie diagragmatică

Investigația este importantă pentru depistarea și corectarea precoce a unor afecțiuni care pot fi tratate. 

Așadar, ecografia de morfologie fetală este importantă pentru aprecierea stării de sănătate a bebelușului.