Din studiile efectuate de-a lungul timpului reiese clar ca fertilizarea cu ingrasaminte foliare a culturilor agricole creste productia si aduce profit. Aplicarea acestor amendamente completeaza excelent celelalte tipuri de fertilizare, asigurand plantelor necesarul de substante nutritive pentru a obtine o recolta prospera. Ce sunt insa aceste ingrasaminte si care este eficienta lor?
Fertilizatorii foliari sunt substante chimice care se aplica prin pulverizare la nivelul frunzelor si se absorb prin intermediul organelor aeriene, nu prin radacina. Scopul lor principal este sa suplineasca cantitatile de nutrienti necesare in dezvoltarea plantelor. Se utilizeaza indeosebi la culturile de camp, livezi, vita de vie sau legumicultura.
Amendamente care completeaza cu brio fertilizarea de baza
Fertilizarea radiculara si cea foliara se completeaza foarte bine reciproc, diferenta dintre cele doua constand in modul de absorbtie a elementelor nutritive. In primul caz, aceasta se face la nivelul radacinii, necesitand un timp mai indelungant in valorificarea de catre planta, iar in al doilea caz fertilizarea se face la nivelul plantei aeriene, respectiv frunzelor, substantele pulverizate fiind absorbite mai rapid si usor de tesuturile foliare.
In majoritatea cazurilor, gradul de absorbtie al unor ingrasaminte foliare se apropie de 100%. Compozitia complexa a acestor substante contribuie in mod direct la dezvoltarea plantei si la obtinerea unei productii calitative si cantitative optime. Combaterea carentelor remarcate la plante este esentiala, tocmai de aceea se folosesc frecvent amendamente foliare anticarentiale, cu diferite compozitii, in functie de deficitul de elemente constatat. Din aceasta categorie fac parte produse pe baza de fier, calciu, cupru, zinc, magneziu sau mangan.
Tratamentul cu ingrasaminte foliare nu exclude fertilizarea clasica, din contra, o completeaza perfect aducand microelementele necesare. Astfel, pe langa fertilizarea de baza cu azot, fosfor si potasiu, in procente diferite de la caz la caz, care se aplica la sol, se vine si cu o fertilizare foliara. Daca prin metoda clasica substantele de la suprafata solului au nevoie de un timp mai indelungat pentru a patrunde in straturile acestuia si a fi absorbite de sistemul radicular pentru a fi transportate mai apoi spre partile aeriene ale plantei, prin aplicarea unor ingrasaminte foliare circuitul este mult simplificat. Substantele sunt aplicate direct la nivelul frunzei, unde are loc metabolizarea si fotosinteza, iar timpul de absorbtie este mult mai rapid.
O metoda excelenta de a oferi plantelor aportul nutritiv optim, chiar si atunci cand solul nu permite patrunderea substantelor in profunzime
Un alt aspect important al fertilizarii foliare consta in eficienta ridicata chiar si in anotimpul secetos, aceasta nefiind conditionata de nivelul de umiditate din sol sau de cantitatile de ploaie. Daca ingrasamintele de la sol au nevoie de un grad optim de umiditate pentru a se putea dizolva si a ajunge la sistemul radicular al plantei, cele foliare patrund direct in planta fara a mai fi limitate de inconvenientele sezonului secetos. Este, asadar, o metoda foarte practica de a sustine plantele afectate de lipsa umiditatii corespunzatoare din sol.
Administreaza ingrasaminte foliare cu atentie, respectand indicatiile producatorului, dar si pe cele ale specialistilor din domeniu, pentru a obtine o recolta bogata. Alege din ofertele de pe piata ingrasamintele de care ai nevoie, in functie de planta pe care o vei fertiliza. In gama acestor produse, vei gasi substante de calitate, pentru a facilita plantelor un grad cat mai ridicat de absorbtie.