În ultimele 6 luni, am avut de gestionat cea mai mare criza de refugiați de după al Doilea Război Mondial. Din 24 februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina, aproape 4 milioane de refugiați din Ucraina au căutat adăposturi și ajutor umanitar în Polonia, dintre care 360.000 au în prezent locuri de munca. Totodata, granițele României au fost trecute de aproape 1 milion de refugiați. Conform statisticilor UE, România are în prezent un număr de 56.000 refugiați din Ucraina înregistrați în schemele naționale de ajutor social și umanitar.
Crearea de locuri de munca pentru refugiați este esențială pentru ca aceștia sa aibă șansa de a își asigura traiul zilnic, să integreze și redobândească siguranța zilei de mâine. De aceea, NESsT cu sprijinul Cisco Foundation și IKEA Social Entrepreneurship a lansat Inițiativa de Angajare a Refugiaților/ Refugee Employment Initiative. În cadrul programului, se acordă finanțare către întreprinderile mici și mijlocii din România și Polonia pentru a oferi suport și a facilita accesul refugiaților pentru ocuparea forței de munca. Obiectivul programului este de a genera peste 2000 locuri de munca cu beneficii pentru 5000 de refugiați.
Asistență de urgență nu doar pentru refugiații din Ucraina
Aflați în zona de război, oamenii din Ucraina au căutat refugiu în principal în Polonia (mai mult de 5.4 milioane refugiați au trecut deja granița), apoi și în România (1.5 milioane). Ca o consecință, aceste țări au în prezent cea mai mare nevoie de a crea locuri de munca și a facilita cursuri de formare profesională pentru refugiați.
Majoritatea sunt femei care au nevoie să își reorganizeze viața într-un mediu nou în condiții de trai decente pentru ele și copiii lor, ceea ce impactează deja piața forței de muncă.
În afară de ucraineni, comunitățile de refugiați din România și Polonia includ zeci de mii de persoane de naționalitate cecenă sau care vin din Belarus, Afganistan, Turcia, Tajikistan sau alte tari slab dezvoltate din Asia and Africa.
Inițiativa de susținere a creării de locuri de munca pentru refugiați – o investiție în dezvoltarea profesională a oamenilor defavorizați
NESsT identifică nevoia de cursuri de formare profesională pe termen lung și creare de locuri de muncă pentru refugiați. Cu o experienta de 25 ani în susținerea întreprinderilor sociale care crează locuri de muncă pentru grupuri defavorizate și izolate, organizația a lansat sesiunea deschisă de aplicații pentru Inițiativa de Angajare a Refugiaților.
“Pe langa hrană și locuință, refugiații au nevoie de suport și îndrumare pentru a accesa locuri de muncă, astfel încât să poată dobândi stabilitate economico-financiară. Ajutorul umanitar nu poate facilita accesul refugiaților pe piața muncii”, afirmă Filip Wadowski, Country Director, NESsT Poland, adăugând:
“Doar în anul 2021 au existat 2100 de refugiați în Polonia cărora li s-a acordat statutul de refugiat. De aceea, Inițiativa NESsT de Angajare a Refugiaților a fost special creată pentru a genera aproape același număr de locuri de muncă, fapt ce demonstrează importanța acesteia ca scop și dimensiune”
Încă de la începutul războiului, multe companii din portofoliul NESsT România și Polonia au răspuns rapid și prompt la situația refugiaților din Ucraina și au mobilizat resurse pentru a rezolva urgent nevoile de sănătate și securitate. Totodată, NESsT Polonia a început să colaboreze cu întreprinderi din portofoliu pentru a crește capacitatea de susținere și ajutorare a refugiaților din Ucraina. De exemplu, lansarea de către Future Collars and Mamo Pracuj a unor cursuri de IT pentru femeile refugiate.
Alătură-te inițiativei – aplicațiile sunt în plină desfășurare
Prin intermediul Inițiativei NESsT de Angajare a Refugiaților, 15 întreprinderi mici și mijlocii din România și Polonia vor beneficia de finanțare și suport de business pentru a scala operațiunile și a consolida impactul social pozitiv și asupra mediului social înconjurător.
Căutăm acele întreprinderi care oferă refugiaților sprijin pe termen lung pentru ocuparea forței de muncă, inclusiv formare sau reconversie profesională, oportunități de locuri de muncă de calitate și servicii de suport (sprijin pentru accesarea permiselor de muncă, a serviciilor de sănătate mintală, a îngrijirii copiilor, a cursurilor de limbi străine și a laptopurilor etc.)
Companiile selectate în cadrul programului pot accesa finanțări de maxim 95.000 euro. În plus, beneficiază de mentorat în cadrul afacerii de la experți de business din cadrul NESsT, Cisco și IKEA.
Aflați mai multe despre Inițiativa NESsT de Angajare a Refugiaților https://ro.nesst.org/refugee-employment-initiative
Aplicațiile sunt deschise până la data de 23 Septembrie 2022, iar finaliștii vor fi anunțați în etape desfășurate până în luna Martie 2023.
Înregistrează compania ta cu ajutorul formularului de aplicare disponibil online.
“Integrarea pe piața forței de muncă din România și Polonia a refugiaților și migranților, majoritatea femei, reprezintă o oportunitate unică pentru companiile locale de a adăuga diversitate și a spori performanța afacerii.” – Nicole Etchart, NESsT Co-Founder and Co-CEO
Despre NESsT și impactul asupra integrării și formării profesionale ale persoanelor din comunități defavorizate și refugiați.
NESsT operează programe de investiții sociale în America de Sud și Europa Centrală.
În cei 25 de activitate, NESsT a investit peste 24 milioane dolari în 223 de întreprinderi sociale care îmbunătățesc viața a peste 1.000.000 de oameni.
NESsT România și Polonia au investit împreuna 4 milioane de dolari în 44 de întreprinderi care au oferit cursuri și joburi de calitate pentru mai mult de 4,600 persoane din comunități defavorizate.
NESsT este un catalizator pentru întreprinderile sociale din țările cu piețe în dezvoltare și din întreaga lume. NESsT își îndeplinește misiunea prin furnizarea de capital financiar, cursuri de formare profesională și mentorat pentru întreprinderi sociale care genereaza locuri de munca cu impact ridicat în comunitatile defavorizate, unde gradul de sărăcie este ridicat, iar nivelul de educație scăzut. www.nesst.org