Pretul carbonului a crescut aproape dublu de la inceputul anului 2018, in timp ce preturile petrolului, energiei electrice si gazelor naturale au crescut doar cu 20% fata de ianuarie 2018.
Companiile poluatoare romanesti, in special companii energetice de stat, dar si companii private din industria chimiei, metalurgiei, hartiei, automobilelor etc. au cumparat in luna aprilie cea mai mare parte a cotei de CO2, obligatorie pentru conformarea impusa de Bruxelles. Unii dintre acesti operatori au efectuat tranzactii pe Bursa Romana de Marfuri, tranzactii foarte transparente in esenta lor, comparativ cu procedurile dificile, birocratice de licitatie. Desi companiile de stat sau cele private pot cumpara certificate de CO2 prin BRM, majoritatea inca prefera procedura licitatiilor.
Compania italiana AitherCO2 a intrat pentru prima data, in acest an, pe piata romaneasca a carbonului, ajutata de consultantul roman pe probleme de emisii, Casiana Fometescu, de la Carbon Expert. AitherCO2 a castigat tranzactii atat la bursa BRM, precum si la licitatiile de stat si private, realizand o cifra de afaceri pe piata de CO2 din Romania de peste 12 milioane de euro si concurand cu jucatori de pe piata, vechi de 11 ani.
„In speranta unor preturi mai mici, multe companii poluatoare din Romania si din alte tari europene au cumparat certificate EUA la limita termenului de conformare, stabilit de Comisia Europeana, la sfarsitul lunii aprilie. Au existat numeroase rapoarte despre tranzactii de ultima ora in saptamana finala, care fara indoiala au ajutat la cresterea pretului, acesta ajungand la 15 Euro/tCO2, inainte de conformare”, a declarat Casiana Fometescu, consultant independent CarbonExpert.ro si presedinte al Asociatiei Romane de Carbon.
Un alt factor de crestere a pretului CO2 au fost tranzactiile speculative, ce au continuat sa sustina piata europeana a carbonului, pariind pe preturi si mai mari in lunile urmatoare.
De asemenea, analistii si-au majorat previziunile de pret pentru 2018 cu aproximativ 30%, ca urmare a acestui element speculativ, dar si datorita rezervei de stabilitate a pietei, care va absorbi in fiecare an 24% din alocarile in circulatie, incepand cu 2019.
Luni, 28.05.2018, certificatul de carbon EUA a inchis la 16.33 Euro, cel mai inalt nivel din 2011, dupa o perioada de recuperare constanta.
Avand in vedere aceste miscari si previziuni de crestere ale pretului certificatului EUA, este de dorit ca instalatiile poluatoare din Romania, care sunt nevoite sa cumpere certificate CO2 pentru conformare, sa realizeze tranzactii „forward”, care le garanteaza pretul actual. Tranzactiile forward presupun blocarea pretului certificatului EUA la nivelul actual, in timp ce plata se face la un interval de timp convenit, in viitor, chiar si cu putin inainte de conformare.
Carbon Expert furnizeaza servicii de consultanta pe piata internationala a emisiilor de gaze cu efect de sera si piata energiei si ofera solutii privind sustenabilitatea corporatiilor, reducerea amprentei de carbon, precum si dezvoltarea proiectelor de obtinere a certificatelor de CO2 pe piata voluntara internationala de CO2.
AitherCO2 este un furnizor de servicii financiare pe pietele de mediu si de energie din lume, oferind solutii de tranzactionare si consultanta, sprijinind clientii din toate industriile si tarile. AitherCO2 are filiale pe toate continentele, de la Europa, Asia la Africa si America de Nord, acoperind fiecare cerere de la achizitiile de CO2 pana la managementul portofoliului de CO2.