Locuitul la casă vine cu foarte multe beneficii, dar și cu multe provocări. Un mare avantaj îl reprezintă faptul că poți petrecere mult timp afară cu cei dragi, în intimitatea propriei curți. Un gazon bine îngrijit și verde oferă o imagine aparte întregii curți și crează un spațiu potrivit pentru un picnic cu familia sau pentru cei mici să alerge și să se joace nestingheriți. Îngrijirea acestuia nu trebuie să îți dea bătăi prea mari de cap, dacă te documentezi cum trebuie încă de la început. Dacă vrei să afli ce este necesar să faci pentru a te bucura de un gazon verde și proaspăt pe perioada întregii veri, citește rândurile ce urmează.
5 sfaturi pentru a îngriji gazonul din curte
- Hrănirea gazonului – pentru a avea un gazon verde și sănătos, acesta are nevoie de câteva ori pe an de un fertilizator bun. Acesta se adaugă de obicei, în timpul anotimpului de creștere, adică primăvara și toamna. Primăvara este indicat să alegi un fertilizator care să conțină cantități crescute de azot pentru a ajuta la creșterea unui gazon nou. Toamna se recomandă folosirea un fertilizator care să conțină mai mult fosfor și potasiu pentru a ajuta gazonul să reziste peste iarnă. Majoritatea fertilizatoarelor sunt combinate și cu erbicid, pentru a te ajuta să scapi de ierburile nedorite.
- Udarea gazonului – gazonul are nevoie de multă umiditate, așadar este indicat să fie udat frecvent, de preferat seara, după apunerea soarelui, pentru a nu se arde. Gazonul ce duce lipsă de umiditate capătă o nuanță de maro, semn că începe să se ofilească. Udarea gazonului se poate face manual sau poți folosi diverse dispozitive automate. O motopompă la care se pot racorda niște aspersoare sunt o soluție ideală pentru a asigura irigarea gazonului. Pe site-ul celor de la micul-fermier.ro găsești motopompe și piese pentru a pune la punct un sistem de irigare pentru gazonul tău.
- Tăierea gazonului – acest pas este foarte important, deoarece tăierea regulată a ierbii ajută la îndesirea acesteia. Este important să alternezi sensul de tăiere la fiecare sesiune pentru a evita ca firele să fie presate în aceiași direcție. De asemenea, vara se recomandă ca gazonul să fie lăsat puțin mai mare, deoarece suportă temperaturile ridicate mai bine.
- Scarificarea – reprezintă procedeul prin care se înlătură iarba moartă, mușchiul și materialele adunate la baza firului de iarbă, pentru a permite apei și nutrienților să pătrundă în profunzime. Acest lucru se realizează cu o greblă pentru gazon sau un scarificator electric și este recomandat să se efectueze primăvara și toamna, pentru a menține gazonului un aspect sănătos pe tot parcursul anului.
- Aerarea gazonului – se realizează perforarea solului pentru a permite aerului și apei să pătrundă în profunzime, până la rădăcini. Datorită acestui procedeu, rădăcinile vor crește și mai mult în profunzime și gazonul va fi mai sănătos. La fel ca și scarificarea, se recomandă ca aerarea să se facă tot primăvara și toamna, cu o furcă de grădină sau cu un aerator cu dinți, special conceput pentru acest lucru.
Pentru a avea un gazon aspectuos pe perioada verii, dar și sănătos pe tot parcursul anului, este nevoie să îi acorzi puțină atenție și să te ocupi de întreținerea lui. Noi am enumerat cele mai importante 5 proceduri pentru a îngriji gazonul, însă tu te poți informa mai temeinic despre ceea ce presupune acest lucru, pentru a te bucura de o priveliște frumoasă atunci când ieși dimineața în curte, pentru a-ți savura cafeaua.
Sursă foto: Pexels.com