Achiziționarea unui telefon second hand este, probabil, cea mai înțeleaptă alegere pe care o poți face. Aceasta te va ajuta să economisești bani, deci să te bucuri de un gadget excelent pentru nevoile tale, fără a cheltui o mică avere.
Totuși, într-o piață aproape sufocată de anunțuri de vânzare a telefoanelor second hand, poate părea dificil și riscant să apelezi la varianta unui smartphone recondiționat. De aceea, ți-am pregătit mai jos toate verificările pe care ar trebui să le faci înainte de a cumpăra un telefon la mâna a doua.
Iată la ce să te uiți înainte să cumperi un telefon second hand!
Prețul telefonului
Asigură-te că prețul cerut pe un telefon second hand este unul corect. Dacă nu ești familiarizat cu tarifele pieței pentru anumite mărci sau modele de smartphone-uri, îți poți face o idee consultând mai întâi un site care vinde telefoane noi. Prețul corect al unui telefon la mâna a doua ar trebui să fie mai mic cu 50%-65% față de prețul gadgetului din magazin, în funcție de specificații.
De exemplu, un iPhone 7, care costa între 3.000 lei și 3.500 lei la data lansării sale, adică în septembrie 2016, poate fi cumpărat astăzi la mai puțin de 900 de lei.
Sursa la care apelezi
Feedback-ul primit de la cei care au mai apelat la serviciile site-ului de pe care vrei să comanzi un telefon SH este unul crucial pentru tine. Ține cont de faptul că vânzătorul trebuie să fie unul de încredere, aspect pe care îl vei putea verifica în recenziile lăsate de cumpărătorii dinaintea ta.
În cazul în care clienții au menționat în comentarii că telefoanele second hand nu au ajuns niciodată la ei sau dacă acestea aveau o calitate îndoielnică, poate ar fi mai bine să te îndrepți către un alt site.
Desigur, pentru că pe platformele de anunțuri generaliste nu există un astfel de feedback acordat vânzătorului, nu îți recomandăm să apelezi la acestea când vine vorba de cumpărarea unui gadget.
Politica de returnare
Un site care vinde telefoane second hand în care poți avea încredere, așa cum este Flip.ro, îți va oferi o perioadă generoasă în care tu vei putea returna dispozitivul comandat. E posibil ca telefonul second hand care ajunge la tine să nu fie întocmai ceva la ce te-ai fi așteptat ori poate pur și simplu te-ai răzgândit și vrei să-l returnezi.
Dacă vei cumpăra un telefon SH de la o persoană oarecare peste care ai dat pe un site generalist, e posibil ca aceasta să nu-ți mai răspundă niciodată la apeluri sau mesaje. În schimb, pe Flip.ro ai la dispoziție 14 zile în care poți returna telefonul recondiționat, cu garanția primirii banilor înapoi.
Apartenența telefonului
E foarte important ca, atunci când cumperi un telefon second hand, să faci o verificare IMEI care te va scuti de eventuale probleme cu autoritățile, în cazul în care telefonul a fost anterior furat și repus pe piață. Din păcate, furtul de telefoane este una dintre cele mai răspândite infracțiuni în epoca modernă, așa că cel mai bine ar fi să verifici rapid dacă gadgetul pe care vrei să îl cumperi este sau nu căutat de poliție.
Dacă vei alege să cumperi un telefon second hand de pe un site autorizat în vânzarea de gadgeturi la mâna a doua, nu mai e cazul să te preocupi de această etapă. Reprezentații platformei respective vor fi făcut această verificare pentru tine, înainte de a scoate la vânzare telefoanele SH.
Acestea sunt detaliile la care trebuie să fii atent atunci când cumperi un telefon second hand. Sperăm că acest material ți-a fost de ajutor, iar acum știi care este cea mai bună sursă de unde îți poți cumpăra un smartphone recondiționat!