La tăiat lemne – drujbe noi

Toamna este anotimpul de tăiat lemne, se adună lemnele pentru foc în magazie pentru iarnă, se taie arborii uscați din grădină, odată cu căderea frunzelor și venirea frigului se curăță crengile uscate din copacii pe care vrem să îi protejăm. Tot ce ne trebuie, ca să putem realiza aceste operațiuni noi înșine, este un motofierăstrău, numit colocvial și drujbă. Oferta este una bogată, de la mulți producători de încredere, iar prețurile sunt acum mai bune acum ca oricând, între 200 lei și 1.000 lei. Cu CardAvantaj nici nu vei simți că o plătești și vei putea trece direct la treabă. Să vedem acum ce drujbă îți trebuie, în funție de planurile tale din gospodărie.

Drujba clasică pe benzină

Faimoasa drujbă cu motor termic a suferit doar puține modificări de pe vremea bunicului, dacă nimic nu lipsește, nimic nu trebuie adăugat. Modelele obișnuite au între 1.7 și 3.5 cp și poți realiza cu ele cam orice operațiune specifică în curte, oriunde ești gata de lucru: tai crengi uscate, scânduri, stâlpi, lemne de foc, chiar și cei mai mulți arbori obișnuiți. Doar arbori masivi nu poți tăia cu ea, pentru trunchiuri mai mari de 50 cm diametru este necesară un profesională, acestea sunt mult mai scumpe și pot fi corect manevrate doar de către o persoană instruită, cu puteri în zona 5-8 cp acestea pot fi periculoase în mâinile unui utilizator neexperimentat.

Funcționalitate

Ce s-a schimbat cu anii în cazul drujbelor clasice, a fost designul care să permită o utilizare cât mai sigură și mai simplă, vibrații scăzute, sistem de oprire automată a lanțului la contactul cu un obstacol (în cazul celor avansate, chiar și oprirea lanțului la pierderea contactului cu suprafața de tăiere), sistem de ungere automată a lanțului. Cu suficientă grijă și studiind atent manualul de utilizare, o drujbă poate fi în zilele noastre folosită de către orice adult. Modele accesibile pornesc de la 250 lei, iar cele performante de la 400 lei.

Buget redus

Pentru tăierea lemnelor subțiri de foc (sub 15 cm diametru) sau curățarea copacilor de crengi uscate, putem folosi și o drujbă electrică cu fir. Puterea nominală a acestora este între 1kW și 2kW, însă NU dezvoltă în realitate 1.3 cp și 3.1 cp. Cea mai puternică drujbă electrică este cam la nivelul cele mai slabe dintre cele pe benzină. Îți faci treaba cu ea în gospodărie, dar nu o poți folosi ca să tai pomi întregi sau crengi groase. De asemenea, firul le limitează aria de utilizare și sunt recomandate doar pentru munci statice, acolo unde este o priză și nu există riscul să te încurci în cablu. Avantajele sunt prețul redus (100 lei – 300 lei) și utilizarea facilă – o bagi în priză și tai cu ea, nu trebuie să îi faci amestecul de benzină și ulei sau să îi tragi cablul de la starter, precum la una cu motor termic.

Electrice cu acumulator

Precum în toate domeniile, și drujbele iau parte la revoluția acumulatorilor și ne putem bucura acum de drujbe electrice portabile, pe care le putem folosi oriunde și care-s mult mai ușor de întreținut și manevrat decât cele pe benzină. Ce-i drept, pentru moment acumulatorii disponibili permit puteri mici. Poate că-n viitor vom avea drujbe electrice portabile care să rivalizeze cu cele pe benzină, însă în zilele noastre aceste aparate sunt utile doar pentru sarcini mici, tăiat scânduri, crengi sub 7 cm diametru sau arbuști.

Altfel, pentru muncile tale din gospodărie, trebuie să decizi ce fel de aparat este optim, iar apoi nu mai rămâne decât să mergi în cel mai apropiat magazin de bricolaj ca să îl cumperi, acestea sunt accesibile pentru orice buzunar și, mai mult, poți folosi CardAvantaj și să faci achiziția prin rate Dedeman.