Anul 2021 aduce in evidenta tendinta in materie de lentile de contact disponibila atat in ceea ce priveste piata din Romania, cat si la nivel mondial.
Legat de alegerea pe care milioane de oameni din Romania si din intreaga lume o fac in privinta unui model nou de lentile de contact, Exista o multitudine de motive pentru care oamenii aleg sa foloseasca lentile de contact. Partea estetica este un factor motivant pentru cei ce doresc sa evite folosirea ochelarilor sau care doresc sa isi schimbe aspectul vizual.
Alte persoane folosesc lentile de contact in scopuri functionale sau din motive medicale. Prin comparatie cu ochelarii de vedere, lentilele ofera in general o vedere periferica mai buna si nu absorb umezeala precum ploaia, zapada, condensul sau transpiratia. Acest lucru le face de asemenea ideale pentru practicarea sporturilor sau activitati in aer liber. Purtatorii pot de asemenea sa foloseasca ochelari de soare, de schi sau alte dispozitive optice fara a mai trebui sa monteze pe acestea dioptrii.
Lentilele de contact- intre trecut si viitor
Lentilele de contact par a fi o inventie moderna. Este adevarat ca parintii sau bunicii nostri nu prea au avut parte de astfel de produse, insa ideea realizarii lor dateaza de mai bine de 500 de ani. Leonardo da Vinci, marele inventator italian, a realizat cateva schite care sugereaza faptul ca vederea poata fi corectata cu ajutorul unor obiecte plasate direct pe globul ocular.
Primele lentile care sa inlocuiasca ochelarii cu rame au fost realizate, totusi, ceva mai tarziu, in anul 1887 de catre un sticlar, F.A. Muller ce a preluat proiectele lui Sir John Herschel, un astronom englez ce adusese in atentia publicului aceasta idee cu 50 de ani mai devreme. Alti istorici ii crediteaza ca primi producatori a unor lentile de contact pe fizicianul elvetian Adolf E Fick si opticianul francez Edouard Kalt.
Primele lentile care au fost proiectate pentru a acoperi doar irisul au fost realizate de opticianul Kevin Touchy in California in 1948.
Posibilitatile tehnice erau totusi reduse. Lentile de contact erau destul de groase, grele si acopereau intreaga suprafata a ochiului ceea ce le faceau dificil de purtat si periculoase daca erau utilizate mai mult de cateva ore, dat fiind ca impiedicau oxigenarea corecta a ochiului.
Principalele atribute ale lentilelor de contact sunt:
- capacitatea de oxigenare a retinei care confera si durata de purtare a acestora fara a fi date jos,
- tipul de corectie oferit,
- duritatea materialului datorita caruia lentilele sunt mai mult sau mai putin confortabilesi
- rezistenta in timp ceea ce aduce costuri mai mici sau mai mari de utilizare pe termen lung,
- un camp periferic mai bun comparativ cu ochelarii de vedere!