Din cele mai vechi timpuri omul a fost nevoit asemeni prădătorilor să vâneze pentru a se hrăni și pentru a supraviețui. Odată cu trecerea timpului însă, vânătoarea a devenit o activitate recreațională sportivă practicată cu pasiune. Poate este privită din exterior ca un hobby, însă vânătoarea este un sport periculos, atât pentru om, cât și pentru natură.
Din acest motiv legislația care reglementează activitățile de vânătoare este strictă și implică responsabilitate ridicată pentru a preveni accidente care pot fi fatale, chiar dacă avem în plan organizarea sau participarea la o simplă partidă de vânătoare. Atunci când te pregătești de mers la vânătoare, trebuie să acorzi atenție sporită multor elemente, de la echipament și arme la accesorii, precum suport luneta sau suport lanterna.
A vâna responsabil nu este suficient să deții echipamentele și armele potrivite. Ai nevoie de cunoștințe solide despre natură, despre perioadele de vânătoare specifice, despre speciile considerate ținte și despre habitatul acestora. Satisfacția de a vâna nu este redată de timpul petrecut la vânătoare, ci de eleganța și de modul sportiv în care prada este prinsă. Biodiversitatea vegetală și animală din țara noastră devin una din cele mai populare locații de vânătoare din lume.
Nu poți participa la o vânătoare organizată fără permisul de vânătoare și actele specifice care autorizează activitatea specifică, dar și o asigurare de răspundere civilă pentru eventualele accidente. Permisul permanent de vânătoare îl vei obține de regulă după un an de stagiu în care vei dobândi atât noțiuni teoretice, dar vei face și practică pe un fond de vânătoare. La final, asemeni obținerii permisului de conducere, va fi nevoie să susții un examen pentru a demonstra că ești apt pentru a vâna.
Ce poți vâna în țara noastră? Conform legislației, se pot vâna organizat câteva specii precum, iepurele de câmp, vulpea, cerbul, mistrețul sau fazanul. Înainte de a alege arma, trebuie să știi ce vrei să vânezi. Mamiferele mari ar trebui vânate cu arme ce folosesc gloanțe. Păsările pot fi vânate cu arme de foc, ce folosesc alice. Nu doar calibrul armei este important. Ai nevoie de o serie de accesorii dedicate. Poți opta pentru un suport pentru lunetă sau lanternă.
Pentru a fixa arma cu lunetă, indiferent de model, ai nevoie de un suport telescopic, fie că vorbim de un suport lunetă monopod sau standuri bipod. Poți folosi un suport telescopic fabricat din aluminiu, format din trei segmente pentru a monta luneta sau lanterna. Un suport monopod sau un stand bipod bine ales asigură o reglare optimă pe înălțime și te va ajuta să susții și să stabilizezi eficient arma. Astfel, vei obține o precizie îmbunătățită de tragere. De asemenea, poți opta pentru un suport lunetă cu mecanism de elevație prin apăsarea unui buton, pentru o reglare facilă pe verticală. Astfel vei obține unghiuri de tragere mai bune.
Un suport telescopic poate fi util și pentru a sprijini arma în timpul curățării, a operațiilor de întreținere sau a exercițiilor de tragere la tir. Fie că alegi un suport lunetă sau lanternă telescopic monopod sau un stand bipod, asigură-te că acesta este ușor de asamblat și dezasamblat pentru depozitare și transport.