Având în vedere contextul actual în care au crescut dobânzile la credite, se mai împrumută românii la bănci?
În ciuda faptului că dobânzile au crescut destul de mult, românii au continuat să apeleze la credite.
Iată ce ne spun specialiștii de la CreditMix despre acest subiect de interes.
Conform statisticilor BNR, creditele acordate de instituțiile de credit persoanelor fizice au fost în iulie 2022 în număr de 206.663. În iulie 2021 se înregistraseră 190.009 credite, iar în 2020 – 178.650. Sumele totale acordate au crescut și ele, așa încât în iulie 2022 s-a înregistrat cel mai ridicat nivel, de 576.587 milioane lei, față de iulie 2020 când au fost acordate credite în cuantum total de 499.134 mil lei și comparativ cu 2020 când suma acordată de instituțiile de credit a fost de doar 466.699 mil lei.
De asemenea, în prima jumătate a acestui an au fost acordate 105.200 credite pentru achiziția de locuințe.
Cu alte cuvinte, există interes din partea românilor pentru credite, atât pentru cele de nevoi personale cât și pentru cele ipotecare.
Comparativ cu 2020, dar și cu anii anteriori, creșterea este substanțială. Bine, anul 2020 a fost și un an complicat din punct de vedere social și economic, dar trendul crescător s-a păstrat în ciuda acestui aspect.
E adevărat că românii caută împrumuturi facile, forme de finanțare care să se poată accesa ușor, fără bătaie de cap.
Există o oarecare ingeniozitate în doleanțele oamenilor, dar în definitiv speranțele lor se îndreaptă către obținerea rapidă a unei sume de bani fără multe verificări din partea instituțiilor.
De-a lungul timpului am observat că s-au căutat credite fără verificare în Biroul de Credit, fără adeverință de venit ori doar cu buletinul. Mai nou există interes pentru obținerea unui credit rapid fără ANAF.
Cu câțiva ani în urmă marile speranțe se îndreptau către accesările online ori la domiciliu. Iată ca azi, odată cu evoluția tehnologiei, lucrurile s-au transformat iar interesele s-au schimbat și ele.
Din acest an, instituțiile financiare pot acorda credite online daca au avizul ADR (Agenția pentru Digitalizarea României) în baza identificării de la distanță cu mijloace video a persoanelor.
Prin urmare, se mai împrumută românii?
Răspunsul este da. Cetățenii români se împrumută și se pare că nu au de gând să se oprească prea curând. De fapt, numărul de împrumuturi contractate de români a crescut constant în ultimii ani.
Această creștere a numărului de împrumuturi se datorează mai multor factori:
- Economia României este în creștere; acest lucru înseamnă că oamenii câștigă mai mulți bani și au un venit disponibil mai mare.
- Costul vieții a crescut, de asemenea; acest lucru înseamnă că oamenii au nevoie de mai mulți bani pentru a plăti chiria sau pentru a cumpăra alimente decât în urmă cu câțiva ani.
- Mai puțini oameni economisesc bani decât înainte; mulți români își cheltuiesc întregul salariu fără să pună deoparte pentru urgențe sau cheltuieli viitoare.