Medicina spațiului: cum arată portretul unui designer de interior bun?

În ultimii doi ani, ne-am reconfigurat valorile și principiile. Vedem timpul ca pe o resursă mult mai valoroasă decât înainte, așa că încercăm să îl câștigăm de ori câte ori ni se dă ocazia: muncim mai puțin, ca să stăm mai mult cu familia. Ne luăm zile libere, ca să avem timp pentru noi – acum, mai mult ca niciodată, am înțeles că avem nevoie de timp ca să fim bine. Cu noi, cu ceilalți, cu lumea. 

Și, într-o lume în care ni s-a resetat modul de a trăi și munci, industria designului de interior nu face excepție. Am conștientizat realmente că ni se oferă oportunitatea să câștigăm timp și atunci când amenajăm – pandemia ne-a învățat că nu mai vrem să facem totul de unii singuri. Așa că delegăm sarcinile unui specialist – însă, cum alegem…specialistul? Ori poate ne alege el pe noi? 

Radu Călin și Sebastian Mîndroiu, fondatorii Picktwo, ​​firma arhitectura înființată în 2013, ne vorbesc despre cum arată portretul unui designer de interior bun – cu alte cuvinte, pe mâinile cui îți lași spațiul?

 

Designerul de interior ca ancoră 

Un designer de interior bun va căuta să devină o ancoră între tine și spațiul pe care vrei să îl conturezi. Practic, va fi legătura care te unește de spațiul la care ai visat – fără a atașa din personalitatea ta spațiului, designerul de interior nu face decât să trateze superficial patru pereți. 

“Design-ul de interior este arta participativă a spațiului umanizat. Nu este o ramură a tehnologiei sau detaliilor complexe, este o artă care bucură și ridică spiritul.” – e de părere arh. Sebastian Mîndroiu.

Ca să ajungă să cunoască spațiul te va cunoaște pe tine – ca să îți reflecte personalitatea în spațiu (fie el locuință sau HoReCa), designerul de interior preia mantia unui cercetător. Va ști care e stilul tău de viață, ce obiceiuri ai, care sunt culorile care îți elevează starea de spirit, care e camera în care petreci cel mai mult timp. Un designer de interior bun caută să devină atât umbra ta, cât și a spațiului pe care vrei să îl amenajezi. 

Și așa se întâmplă fuziunea – ajunge să te cunoască atât pe tine, cât și spațiul tău, iar rezultatul magic: devii reflectat în spațiul tău. Și nu – un designer de interior bun nu va fi mereu de acord cu tine. Sau, mai bine zis, tu nu vei fi mereu de acord cu el. Pentru că va face altfel unele lucruri pe care ți le dorești, din motive pe care ți le va explica – când vine vorba de medicina spațiului, designerul e singurul care poate vindeca, prin expertiza pe care o are. 

 

Detalii sau imaginea de ansamblu? 

Te-ai întrebat vreodată care dintre cele două coordonate este mai relevantă? Dacă da, iată care e răspunsul: e nevoie de un echilibru. Mai degrabă, de un dans aproape senzual, ca un tango, în care cele două atribute merg una în continuarea celeilalte. Motivul e unul destul de firesc: cele două sunt inseparabile. 

 

“Designerul de interior este maestrul echilibrului. Asemenea unui tightrope walker, el creează viziunea de ansamblu cu entuziasm, dar își păstrează centrul de greutate pe firul procesului, pășind cu atenție către rezultatul final.” – arh. Radu Călin

Dacă te focusezi doar pe detalii, nu vei avea o imagine de ansamblu finală cu sens. Dacă te focusezi doar pe rezultatul final, pierzi o parte valoroasă din detalii. Deci, specialistul vine cu o gândire orientată în două direcții: pe de-o parte, e conștient de importanța detaliilor și, pe de cealaltă parte, se întreabă mereu dacă acel detaliu se potrivește în imaginea de ansamblu pe care și-a imaginat-o. 

Atunci când alegi să amenajezi de unul singur, riști să te lași furat fie de rezultatul final, fie de detalii – pentru că e dificil să le ai în vedere pe amândouă, în tandem. 

 

Artă, curaj, altceva 

De la amenajare restaurant la amenajare casa, un designer de interior bun trebuie să fie în permanență interesat de mișcările artistice și variațiunile lor – când vine vorba de amenajări interioare, învățarea nu se oprește niciodată. E important ca un designer de interior să își dezvolte continuu cultura în ce privește esența spațiului: doar așa poate contura un spațiu care inspiră, care transmite emoție, care vindecă

”Cred că dincolo de pragmatismul unui soluții pentru un client, soluție care se încadrează în timp, buget și stil, există o idee care poate face proiectul să aibă succes. Arhitectul are rolul de explora acest loc, care se află dincolo de specificațiile proiectului, și să găsească acel element unic care face diferența.” – arh. Sebastian Mîndroiu.

Apoi, să vorbim despre curaj: un designer de interior va fi curajos – să îndrăznești e ceea ce te urcă încă o treaptă pe scara evoluției. Iar cuvântul cheie – aparent abstract – pentru un designer de interior bun? Să facă mereu altceva – oricine poate imita complet un alt spațiu, însă nu un designer de interior care vrea să-i aducă plus valoare. 

 

Un designer de interior bun ascultă spațiul 

Poate ai crede că un designer de interior bun e dator să te asculte doar pe tine – de fapt, el îi este dator, în primul rând, spațiului de amenajat. Un designer de interior bun va asculta spațiul – poate că „funcționalitate” nu e cel mai atrăgător cuvânt pentru cei creativi, însă nu există un designer de interior valoros care să nu se axeze pe funcționalitățile specifice ale spațiului. Esteticul curge în continuarea funcționalității.

“Dacă vorbim de estetică, vorbim despre proporții și culori. Fiind o zonă subiectivă, aici putem discuta de o infinitate de stiluri și păreri. Pe lângă partea funcțională a unei amenajări, cred că rolul designerului de interior este să înțeleagă nevoia de emoție a oamenilor. Dar datoria să, mai departe, este să ofere un ghid vizual clientului prin care transpune  aceste senzații într-un context tangibil.” – arh. Radu Călin