Merită sau nu să faci credit imobiliar: avantaje și dezavantaje

De-a lungul timpului, oamenii s-au stresat pe ideea dacă merită să faci un credit imobiliar pentru achiziționarea unei locuințe sau nu. Ceea ce este complet normal, având în vedere piața imobiliară dinamică și starea economică națională. 

În plus, un alt motiv care-i pune pe oameni în dificultate este cel legat de angajament. Să faci un credit imobiliar înseamnă asumarea responsabilității de plată pe o perioadă îndelungată, lună de lună pentru aproximativ 30 de ani. Dar înțelegerea faptului că achiziționarea unei locuințe înseamnă o investiție pe termen lung ar putea diminua această dificultate de alegere.

Cu toate acestea, dacă nu ești hotărât în privința unui credit imobiliar, dar vrei să-ți cumperi o casă doar a ta, ți-am pregătit un articol cu avantajele și dezavantajele unui astfel de împrumut:

Avantaje

Rate scăzute ale dobânzii

Creditul imobiliar are o rată mai scăzută a dobânzii față de un împrumut pentru nevoi personale sau orice alt tip de împrumut. Acest lucru te poate ajuta în rambursarea lunară a creditului, fără să simți că ceva îți îngreunează resursele financiare sau te lasă pe datorie înainte de salariu.

Posibilitatea ratelor fixe

Unele dintre principalele beneficii ale creditelor imobiliare este și posibilitatea setării unor rate fixe lunare. Acestea îți oferă certitudinea că rambursările tale nu se vor schimba în timp și nu vor fi influențate de creșterea dobânzii. În acest fel, vei știi exact cât trebuie să cheltuiești în fiecare lună din veniturile tale.

Siguranța garantată a proprietății

Creditorii acordă împrumuturi imobiliare doar pentru proprietățile care au trecut de controalele stricte ale evaluatorilor conform unor standarde de calitate și siguranță. Evaluatorii revizuiesc cu atenție documentația imobiliară și efectuează verificări amănunțite în antecedentele constructorilor și autorizațiilor obținute pentru proprietate.

Astfel, cu ajutorul unui credit imobiliar îți asiguri o locuință fără probleme de construcție sau legale care să-ți afecteze traiul liniștit și bucuria de a avea o casă.

O sursă de venit

Multe persoane tind să sară la concluzia că achiziționarea unei locuințe printr-un credit imobiliar nu este o investiție inteligentă. Dar aceștia uită că o casă poate servi ca o sursă suplimentară de venit dacă este dată spre închiriere, chiar și în regim hotelier când ești plecat în vacanță.

Banii generați dintr-un venit lunar din chirii nu vor acționa doar ca o sursă pasivă folosită pentru efectuarea plăților ipotecare (achitarea creditului), dar pot fi folosiți și pentru bugetul tău de economii.

Dezavantaje

Starea proprietății

De multe ori, creditorii impun o serie de condiții și fac o evaluare a proprietății alese conform unor standarde de calitate și siguranță. Dacă proprietatea îndeplinește aceste criterii, îți vor oferi creditul imobiliar. Dar ce se întâmplă cu proprietățile în stare teribilă care pot fi, de asemenea, o investiție bună prin îmbunătățirea calității și valorii acesteia. În acest caz, creditorul poate refuza acordarea împrumutului și, astfel, pierderea unei oportunități de investiție.

Proces lent

Persoanele care vor să achiziționeze o locuință vor dori ca tot procesul să se termine în câteva zile, maxim o săptămână. Dar acordarea unui împrumut imobiliar poate dura și până la 60 de zile, în funcție de rapiditatea cu care găsești locuința, depui dosarul, stabilești data de semnare a contractului de vânzare-cumpărare și alte operațiuni necesare.

După ce ai analizat toate punctele descrise mai sus, crezi că merită sau nu să faci un credit imobiliar? Noi suntem siguri că da!

CategoriiFără categorie