Pasii de urmat pentru a obtine un certificat ISO 9001

Pasi Certificare ISO 9001Companiile se certifica ISO 9000 sau ISO 9001? Care este diferenta?
• Este incorect sa spunem ca o firma a obtinut certificarea ISO 9000 deoarece ISO 9000 nu este un standard cu cerinte.
• Daca o companie este certificata ISO 9001, acest lucru inseamna ca ea a indeplinit cerintele standardului ISO 9001 care definesc un sistem de management al calitatii (SMC). (amanunte aici: www.consultanta-certificare.ro/iso-9001.html)

Certificarea ISO 9001:2015 impune o intelegere a intregii familii de standarde ISO 9000 si detinerea unor cunostinte de baza asupra sistemelor de management al calitatii.

Daca doriti ca firma dvs. sa incheie cu succes auditul de certificare ISO 9001, va puteti ghida dupa urmatoarea abordare: ISO 9001 poate fi simplificat impartind procesul de certificare in 8 pasi simpli si mai usor de urmat. Redam mai jos o varianta consacrata a procesului de implementare ISO pas cu pas.

1. Instruiti-va referitor la standardul ISO 9001. Achizitionati o copie a standardului, studiati cerintele acestuia, suplimentati-va procesul de documentare cu orice materiale credeti ca va sunt necesare pentru a intelege mai bine ce se asteapta din partea firmei dvs.

2. Efectuati o analiza a lipsurilor. Programati o analiza a lipsurilor pentru a constata care sunt diferentele dintre cerintele ISO 9001 si situatia concreta din societatea dvs. Intocmiti un raport al acestei analize si luati masuri pentru a umple “golurile” care va impiedica sa fiti in conformitate cu cerintele standardului.

3. Pregatiti un plan al proiectului de implementare ISO. Desemnati o echipa care se va ocupa in mod special de respectarea conformitatii cu standardul. Atribuiti responsabilitati tuturor celor implicati in procesul certificarii ISO 9001.

4. Puneti la dispozitia angajatilor programe de formare ISO 9001. Efectuati analize manageriale ale proceselor de functionare a organizatiei, faceti eforturi pentru a creste nivelul de sensibilizare a angajatilor fata de problemele pe care trebuie sa le rezolve si aduceti-le la cunostinta cat mai multe informatii privind standardul si sarcinile lor.

5. Documentati-va sistemul. Intocmiti documentatia ISO 9001 (modele gasiti aici) referitoare la toate procesele si procedurile de management al calitatii si elaborati masuri eficiente de control al documentelor. Elaborati un manual al calitatii.

6. Implementati-va sistemul de management al calitatii in organizatie. Instruiti angajatii cu privire la noile proceduri ISO 9001 si formati un auditor intern care va evalua conformitatea SMC cu cerintele standardului.

7. Auditati-va sistemul de management al calitatii implementat. Efectuati audituri interne si luati masuri preventive si corective pentru a combate neconformitatile fata de standard.

8. Cereti unui organism de certificare ISO 9001 independent sa va auditeze SMC. Alegeti un organism de certificare care va efectua auditul final de certificare al SMC. Dupa ce obtineti certificatul ISO 9001, mentineti-va sistemul si imbunatatiti-l continuu, pregatindu-va pentru auditurile de supraveghere care vor urma.

Certificarea ISO 9001 este un proces de durata, care implica atat costuri financiare cat si un consum de resurse fizice si angajamentul nu numai al personalului ci si al conducerii, accent pe aceasta ultima parte fiind pusa de ultima varianta a standardului, cea din 2015. Cu toate acestea, beneficiile unei certificari ISO compenseaza si depasesc investitiile initiale in certificarea ISO si cele ulterioare in pastrarea ei.