PATRU aspecte esențiale dacă te gândești să plantezi o mică livadă

Se spune că un om care plantează un copac nu știe dacă va sta sub umbra lui, dar în cazul în care plănuiești să-ți faci o mică livadă de pomi fructiferi în câțiva ani se pot culege roadele. Plantarea unei livezi aduce multe beneficii, aceasta poate avea rol de spațiu recreativ, dar și funcțional. Principalul avantaj de a avea o livadă este că vei avea fructe proaspete și naturale. De asemenea, este un hobby frumos la care poate participa toată familia. 

PATRU lucruri la care să te gândești în cazul în care ai dori să-ți faci o livadă 

1. Alegerea pomilor fructiferi 

În mod inevitabil te vei gândi la ce fructe preferi și vei alege pomii în consecință. În momentul în care te uiți la pomii fructiferi care urmează fie plantați să verifici ca aceștia să nu aibă răni pe tulpină sau rădăcină. Pentru a te asigura că vor rezista, pomii ar fi bine să aibă 1-2 ani. Ar trebui să ții cont și de faptul că unii pomi se dezvoltă mai bine într-un mediu cu condiții specifice, astfel că ar trebui verificat dacă pomii aleși se pot dezvolta pe terenul respectiv în funcție de tipul solului, luminozitate și altitudine.

2. Distanța la care îi plantezi și adâncimea

În funcție de spațiul de care dispui pentru a planta livada, ar fi bine să calculezi distanța între pomi. În principiu ar trebui să fie aproximativ patru metri distanță între pomi pentru că coroana lor va crește în timp și crengile lor nu ar trebui să se atingă. Această distanță poate să difere în funcție de tipul pomilor aleși, dar de obicei distanța optimă este semnalată pe eticheta fiecărui pom. Tot pe etichetă se regăsește informația legat de adâncimea la care ar trebui plantat fiecare pom. În mod normal, groapa ar trebui să fie suficient de adâncă și de lată astfel încât rădăcina pomului să fie acoperită complet.

3. Achiziționarea unor unelte 

În cazul unei livezi sunt necesare anumite unelte pe care le vei folosi frecvent, atât în faza de plantare, cât și pentru întreținerea livezii. Ve avea nevoie de o motocoasă de la Hornbach.ro pentru a tăia iarba și alte buruieni în vederea pregătirii terenului. De aceasta unealtă vei avea nevoie și pe viitor pentru a tăia iarba cu regularitate deoarece aceasta poate dăuna rădăcinii și, implicit, creșterii pomilor. Pentru toaletarea copacilor sunt necesare foarfeci de tăiat crengi, atât cu coadă scurtă, cât și foarfecă telescopică pentru crengile mai înalte. Când crengile se vor îngroșa, ar fi bine să investești într-un fierăstrău, manual sau electric.

4. Achiziționarea unei stropitoare și pompă de stropit

În cazul în care sunt condiții de secetă, pomii fructiferi ar trebui udați în mod regulat. Prin urmare se poate achiziționa din timp o stropitoare sau un alt dispozitiv de irigare. Încă de la început pomii fructiferi sunt predispuși la diferiți dăunători sau boli și ar fi bine să fie stropiți cu diferite substanțe pentru a crește sănătos. De aceea ar fi indicată achiziționarea unei pompe de stropit. Aceasta poate să fie de mărime medie sau mare în funcție de mărimea livezii.

Plantarea unei livezi poate aduce multe beneficii pe termen lung și cu costuri minime. Se poate începe cu un număr redus de pomi fructiferi, iar întreținerea livezii nu este costisitoare și nu presupune mult timp. Inclusiv achiziționarea uneltelor și instrumentelor prezentate mai sus sunt pe termen termen lung. Dar această investiție se atenuează în timp, iar tu te vei putea bucura de propriul colț de natură împreună cu familia și prietenii tăi. 

Sursa foto: Unsplash.com