Patru lucruri de știut înainte de a cumpăra un apartament

Cumpărarea unui apartament este o decizie și o investiție importantă pentru fiecare dintre noi. Tocmai de aceea, atunci când achiziționezi un imobil trebuie să fii atent la mai multe aspecte și să te asiguri că locuința aleasă este exact ceea ce îți dorești, și că răspunde tuturor nevoilor tale. Iar pentru a lua decizia corectă, ar fi bine să vizitezi mai multe imobile și să ții cont de următoarele sfaturi:

Nivelul de siguranță

Atunci când vrei să cumperi un apartament trebuie să acorzi extrem de multă atenție mai multor detalii, iar unul dintre ele este nivelul de siguranță. Interesează-te în ce an a fost construită clădirea, ce reparații au fost făcute în apartament și dacă există probleme cu instalațiile. 

Cel mai bine ar fi să apelezi la ajutorul unui arhitect sau inginer, care să îți poată oferi un raport complet asupra clădirii, înainte de a încheia orice tranzacție. De asemenea, ar fi ideal să ții cont și de securitatea clădirii. 

Fie că ești în căutare de apartamente de vânzare în Cluj, București, Constanța sau în alt oraș, atunci când te muți într-un cartier nou, trebuie să te informezi cu privire la anumite lucruri. Este important să știi care este gradul de infracționalitate din zonă, dacă există camere de securitate la intrarea în bloc și în spațiile comune și cât de ușor se poate face accesul în clădire.

Amplasarea imobilului și orientarea

Amplasarea unui imobil poate influența semnificativ nivelul tău de satisfacție, pe termen lung, așa că atunci când cumperi un nou apartament ar trebui să iei în calcul și acest aspect. De obicei, locuințele situate la parter sau la demisol sunt evitate de potențialii cumpărători, iar același lucru se întâmplă și în cazul imobilelor amplasate la ultimele etaje sau la mansardă. Însă, astfel de proprietăți au prețuri mult mai atractive, așa  că mulți cumpărători sunt influențați de acest factor și investesc în aceste apartamente. Iar dacă vrei să cumperi un apartament de acest tip, ar trebui să verifici toate instalațiile sanitare, dar și izolația acoperișului.

Un alt aspect care ne poate schimba cu totul atmosfera și confortul din locuință este orientarea acesteia. Spre exemplu, un apartament cu vedere spre Est beneficiază de mai multă lumină naturală, mai ales în prima parte a zilei, iar seara este ferit de bătaia directă a razelor. În schimb, un apartament care este orientat spre nord este întotdeauna mult mai expus vântului puternic și intemperiilor în timpul sezonului rece, pe când un apartament situat spre sud este mai protejat.

Facilitățile

Când cumperi un apartament nou, într-o zonă în care nu ai mai locuit, trebuie să te asiguri că ai aproape de casă toate facilitățile necesare. Este esențial să poți ajunge rapid la mijloacele de transport în comun, să ai aproape de locuință mai multe magazine și farmacii. Iar dacă ai deja o familie, ar fi ideal dacă în cartier ar exista mai multe unități de învățământ, parcuri, locuri de joacă pentru copii, terenuri de sport, dar și clinici medicale.

Eficiența termică

Un aspect important în ceea ce privește confortul unei locuințe noi este reprezentat de certificatul de performanță energetică. Dacă apartamentul se încadrează într-o clasă de tip B sau A, atunci pierderile de căldură vor fi mai mici, mai ales pe timp de iarnă, iar acest lucru va reprezenta o reducere semnificativă a costurilor de întreținere pe timpul sezonului rece. Însă, în cazul în care optezi pentru un apartament amplasat într-un bloc mai vechi, ar trebui să verifici instalațiile și să aloci un buget pentru izolarea termică.

Așadar, orice apartament reprezintă o investiție pe termen lung, indiferent că îl cumperi cu banii jos sau prin credit. Însă, înainte de a face o asemenea achiziție este important să iei în calcul toate aspectele care ar putea influența confortul și nivelul de siguranță de care vei avea parte în noua locuință. Ține cont de sfaturile oferite și-ți va fi mult mai ușor!