Numărul specialiștilor implicați în operațiuni a crescut cu 15%
Cu un nivel de peste 2,2 miliarde de euro, piața de factoring a înregistrat o creștere de 13% față de aceeași perioadă din 2017, arată cel mai recent studiu derulat de Asociația Română de Factoring (ARF). “În acest an, piața a păstrat trendul de creștere din 2017, în ciuda factorilor care au influențat negativ sectorul economic, cum ar fi reducerea continuă a investițiilor publice, creșterea ratei de referință (care a scumpit, pe termen scurt, costul finanțării), evoluția ratei de schimb, încetinirea consumului populației. La mijlocul anului trecut, creșterea era de 12% față de aceeași perioadă a anului 2016” , explică Bogdan Roșu, președinte Asociația Română de Factoring.
Creștere spectaculoasă la factoringul de export
Analiza rezultatelor, din punct de vedere al tipologiei tranzacțiilor comerciale, a relevat faptul ca factorigul intern și-a păstrat ritmul de creștere de anul trecut, adică 14%, în sume absolute atingând un volum de 1,76 miliarde de euro. În același timp, cea mai spectaculoasă creștere s-a înregistrat la factoringul de export, de 21%, cu aproape 73 milioane de euro, în condițiile în care același tip de finanțare creștea anul trecut cu doar 3,5%. „Factoringul de export a avut o evoluție constant pozitivă de-a lungul anilor, beneficiile asigurării la riscul de neplată în cazul comerțului internațional fiind, în mod clar, principalul motiv pentru care aceste soluții sunt atractive pentru exportatori”, precizează Bogdan Rosu.
Față de aceeași perioadă a anului trecut, factoringul de import a raportat un regres major, scăzând cu aproximativ 48%, până la un nivel de doar 37,6 milioane euro. Cum, comparativ cu nivelul de ansamblu al pieței, acest produs a înregistrat mereu un nivel scăzut, implicit și numărul tranzacțiilor fiind unul redus, fluctuațiile erau de așteptat, dispariția unui număr mic de relații comerciale, putând impacta semnificativ volumele realizate într-o anumită perioadă.
Domeniul FMCG – “vedeta” factoringului intern
Din punct de vedere al ponderii domeniilor în structura pieței de factoring intern, categoria FMCG conduce în continuare cu 20%, înregistrând o creștere de 13.5% față de aceeași perioadă a anului trecut. Pe locul al doilea, în aceeași evaluare, se află companiile din domeniul denumit generic în cercetarea ARF “metale, chimicale, apă, reciclare”. Ponderea acestora în totalul tranzacțiilor de factoring este de 16%, în condițiile în care au înregistrat o creștere de 70% față de aceeași perioadă a anului trecut. La nivel de ponderi, al treilea sector care se finanțează prin factoring este „IT&C”, cu un nivel de aproape 16%.
Citește continuarea aici: Piața de factoring – avans de 13% în primul semestru. Numărul specialiștilor – plus 15%