Piața de factoring la jumătatea anului: 2.25 miliarde de euro

Studiul de piață semestrial al Asociației Române de Factoring (ARF) a relevat un nivel al pieței de 2.25 miliarde de euro la mijlocul acestui an. Studiul are la bază date oferite atât de membrii ARF (bănci și IFN-uri), dar și estimări ale asociației cu privire la restul jucătorilor din piață. “Din comparația cu aceeași perioadă a anului trecut, se constată că piața de factoring este într-o etapă de stabilizare, cifra totală situându-se în aceeași zonă, cu un ușor plus valoric, de aproximativ 2%” declară Bogdan Roșu, președinte ARF.

„Temperarea creșterii volumelor de factoring a fost indusă atât de factori specifici pieței locale, cât și exogeni. La nivelul primului trimestru un impact negativ puternic a fost resimțit odată cu introducerea taxei pe activele bancare. În același timp, întreaga perioadă a suferit ca urmare a degradării situațiilor financiare, dar și a comportamentului la plata în sectorul public (influențate de același pachet de măsuri fiscale, dar și de gestionarea bugetelor, specifică unui an electoral). Încetinirea creșterii economice în zona EURO și, în mod special intrarea în recesiune tehnică a Germaniei, principal partener comercial al României, cu o pondere semnificativă în comerțul transfrontalier al tării noastre, au făcut și mai dificilă misiunea furnizorilor de servicii de factoring”, a continuat președintele ARF.

Profilul companiilor care accesează finanțări de factoring se păstrează în aceleași coordonate că anul trecut. Astfel, 39% sunt firme mari, cu cifra de afaceri peste 50 de miloane de euro, în timp ce companiile din zona IMM au o pondere de 22%.

Restul procentelor se află în zona societăților care au cifre de afaceri între 5 și 50 milioane de euro.

34% DIN FINANȚĂRILE INTERNE SUNT REALIZATE PRIN FACTORING REVERS

În cifre absolute,estimăm că factoringul intern s-a menținut la un nivel de 1.7 miliarde de euro, similar cu aceeași perioadă a anului 2018.

Citește continuare aici.