Ca orice altă afecțiune, cancerul necesită un regim special, deoarece atât boala în sine cât și tratamentul său afectează starea de nutriție a pacientului. De asemenea, modul în care pacientul se alimentează poate influența reușita tratamentului și calitatea vieții.
Dieta trebuie personalizată în funcție de particularitățile fiziologice și patologice ale pacientului. Acest lucru poate fi stabilit doar de către un nutriționist. Totuși, există un model alimentar care trebuie urmat de pacienții cu afecțiuni oncologice. Iată care este importanța nutriției în cancer și ce plan alimentar ar trebui să urmeze un pacient cu o afecțiune oncologică.
Recomandări alimentare
Înainte de tratament
În perioada în care pacientul nu prezintă efectele adverse ale tratamentului, acesta trebuie să mănânce cât mai sănătos, incluzând alimente din toate grupele (vegetale proaspete, cereale integrale, carne slabă, pește, lactate, leguminoase boabe, nuci și semințe, uleiuri). Sunt recomandate fructele și legumele intens colorate. Sucurile și smoothie-urile făcute în casă aduc un plus de vitamine și minerale. Alimentele trebuie gătite bine, în condiții de maximă igienă. Hidratarea este și ea importantă. Pacientul trebuie să bea între 8 și 12 pahare de apă, în fiecare zi. De asemenea, se pot utiliza suplimente de vitamine și minerale și suplimente alimentare pentru afecțiuni oncologice.
În timpul și după tratament
Alimentele trebuie alese în funcție de valoarea lor nutritivă și energetică dar și de factorii care afectează nutriția, astfel:
- Anorexie – consum de alimente bogate în proteine (leguminoase boabe, carne slabă, pește, ouă, lactate) la începutul mesei, atunci când apetitul este mai puternic. Porțiile trebuie să fie mici și dese, trebuie să arate și să miroasă apetisant. Dacă alimentele solide nu sunt tolerate, se pot încerca smoothie-uri, piureuri, supe-creme etc.
- Greață – consum de alimente ușor de digerat, moi, cum ar fi iaurtul, sau chiar sub formă lichidă, cum ar fi supa strecurată. Acestea trebuie să fie la temperatura camerei. Alimentele uscate, cum ar fi biscuiții sau pâinea prăjită sunt indicate în timpul zilei. Se pot consuma 5-6 mese mai mici, mai degrabă decât 3 mari, și este indicată clătirea gurii înainte și după masă.
- Vărsături – evitarea oricărui aliment până la ameliorarea vărsăturilor. După îmbunătățirea stării, sunt indicate cantități mici de lichide și alimente sub formă lichidă (supă strecurată, suc natural). Se recomandă mese mici și dese.
- Leziuni bucale – consum de alimente moi, ușor de înghițit, date prin blender și la temperatura camerei. Se evită citricele, roșiile, sarea, alimentele iuți, alimentele crocante, legumele crude.
Alimente și suplimente contraindicate
Ce NU trebuie să consume pacientul:
- Grepfruit
- Produse procesate industrial (snacksuri, fast-food, mezeluri, sucuri din comerț)
- Prăjeli
- Sunătoare
- Ginseng
- Ginkgo biloba
- Alimente expirate
- Alimente de la autoservire
- Pește crud și fructe de mare crude (cum ar fi sushi)
- Brânzeturi cu mucegai
- Alimente ce prezintă semne de alterare
- Nuci și alune crude
- Zahăr
- Dulciuri procesate
- Alcool
- Băuturi cu o cantitate oricât de redusă de cafeină
- Alimente sărate
În concluzie, pacienții bolnavi de cancer au nevoie de un regim special, adaptat nevoilor acestora. Un nutriționist poate ajuta foarte mult într-un astfel de caz.