Principalele cauze ale infertilității masculine

Conform Organizației Mondiale a Sănătății [1], infertilitatea este o afecțiune a sistemului reproducător masculin sau feminin, caracterizată prin incapacitatea de concepe după o perioadă de 12 luni de încercări.

Problemele cele mai frecvente, care sunt asociate cu infertilitatea masculină includ producția de spermatozoizi, funcțiile anormale ale acestora sau blocaje care opresc ejacularea. Adițional, anumite afecțiuni, accidentări sau alegeri nesănătoase asociate cu stilul de viață, pot afecta și ele într-o oarecare măsură fertilitatea masculină.

5 cauze principale ale infertilității masculine

Producerea de spermatozoizi sănătoși și funcționali din toate punctele de vedere, depinde de mai mulți factori cum ar fi celulele corpului, temperatura și chiar stilul de viață.

Câteva dintre cele mai frecvente cauze de infertilitate în rândul bărbaților includ:

Tulburările asociate cu spermatozoizii

Aceste probleme reprezintă una dintre principalele cauze de infertilitate masculină și includ:

  • producerea de spermatozoizi care nu sunt complet dezvoltați;
  • spermatozoizi care au o formă anormală și care nu funcționează corespunzător;
  • producerea unui număr mic de spermatozoizi;
  • spermatozoizi care nu se mișcă în direcția corectă.

Aceste tulburări asociate cu spermatozoizii pot fi prezente de la naștere sau pot fi dobândite prin alegerile nesănătoase efectuate în viața de zi cu zi, cum ar fi consumul de alcool sau droguri.

Alte cauze care pot duce la aceasta problemă includ consumul de medicamente, afecțiuni cronice, infecții obținute în copilărie sau lezarea sistemului reproducător.

Întrucât există numeroase probleme asociate cu forma și funcționalitatea spermatozoizilor, află că ai la dispoziție anumite teste care pot fi efectuate pentru a determina starea acestora, cum ar fi informațiile oferite de o spermogramă.

Varicocelul

Această problemă este caracterizată prin dilatarea venelor de la nivelul testiculului, fapt care duce la drenarea necorespunzătoare a sângelui și la acumularea acestuia în scrot.

Din cauza acestei acumulări, temperatura de la nivelul testiculelor poate fi prea mare pentru a putea produce spermatozoizi, ceea ce rezulta astfel la apariția infertilității.

Alte simptome ale varicocelului pot include durere sau disconfort și diferență de mărime între testicule.

Ejacularea retrogradă

Ejacularea retrogradă este o cauză a infertilității caracterizată prin transportul spermatozoizilor înapoi în corpul bărbatului (în vezica urinară).

Această problemă apare atunci când nervii și mușchii vezicii nu funcționează corespunzător și nu se „închid” în timpul orgasmului, fapt care duce la proiectarea spermei în vezică și nu în penis.

Deoarece cantitatea de spermatozoizi ejaculată în mod normal este mult prea mică, șansele de fecundare a ovulului sunt reduse.

Obstrucția spermatozoizilor

În anumite cazuri, canalele prin care circulă spermatozoizii pot fi blocate, împiedicând astfel ejacularea. Cauzele care pot duce la această problemă includ:

  • infecțiile repetate;
  • intervenții chirurgicale (vasectomia);
  • prezența inflamației;
  • defecte de dezvoltare.

Orice parte a sistemului reproducător masculin poate fi afectată de o astfel de obstrucție, fapt care poate împiedica spermatozoizii să părăsească testiculele în timpul orgasmului.

Probleme asociate cu hormonii și cu anumite tipuri de medicamente

Deoarece hormonii eliberați de glanda hipofiză (pituitară) comunică direct cu testiculele pentru a începe producția de spermatozoizi, nivelul redus al acestor hormoni ar putea duce la crearea unei cantități mici de spermă.

Adițional, anumite medicamente pot afecta și ele producția de spermatozoizi, fie prin schimbarea nivelului de testosteron, fie prin alte mijloace. Medicamentele care pot cauza infertilitate sunt folosite adesea pentru a trata artrita, depresia, anumite probleme digestive etc.

Infertilitatea este o problemă foarte des întâlnită, care afectează aproximativ 48 milioane de cupluri și 186 milioane de indivizi, conform Organizației Mondiale a Sănătății [1]. Dacă ești de părere că suferi de infertilitate, atunci programează-te la cea mai apropiată clinică specializată, pentru a obține atenția medicală necesară.

Referințe:

  1. “Infertility.” World Health Organization, World Health Organization, 14 Sept. 2020, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infertility.