Principalele motive pentru care oamenii ezită să apeleze la ședințe de coaching

Societatea modernă este caracterizată prin faptul că foarte multă lume este mai tot timpul stresată și presată de sarcinile zilnice. Indiferent dacă vorbim despre sarcinile de la locul de muncă, despre cele casnice sau despre diferite probleme de ordin personal, cu mare dificultate găsim persoane care să nu se simtă stresate și chiar anxioase.

În contextul unei societăți contemporane tot mai aglomerate și tot mai stresante, serviciile oferite de un coach dezvoltare personală sunt disponibile și accesibile pentru fiecare dintre noi. Însă chiar și așa, foarte multă lume ezită să apeleze la astfel de servicii de coaching.

 

De ce sunt oamenii reticenți să apeleze la coaching?

Chiar dacă și în România numărul persoanelor specializate în coaching este în continuă creștere, românii sunt mai degrabă reticenți în a apela la sedințe de coaching. În ceea ce urmează sunt subliniate principalele aspecte pentru care românii sunt mai reticenți în a apela la un coach.

Multă lume confundă coach-ul sau consilierul în dezvoltare personală cu psihologul sau chiar cu psihiatrul. Iar când vine vorba despre vizitele la psiholog, psihoterapeut sau psihiatru, românii sunt extrem de reticenți, considerând că doar persoanele cu probleme mentale apelează la specialiști

Un alt motiv pentru care ședințele de coaching nu sunt atractive în rândul românilor se referă la costuri. Pentru multă lume costurile pot fi greu de acoperit atât timp cât vorbim despre venituri care abia acoperă nevoile lunare. Dar și pentru persoanele care își permit, costurile pentru ședințele de coaching sunt privite ca fiind prea mari, atâta timp cât sumele respective pot fi cheltuite pentru activități care să aducă mai multă plăcere (doar de moment).

Inclusiv ideea preconcepută conform căreia un coach va căuta să prelungească numărul de ședințe pentru a „lua bani de pe client” se adaugă la motivele descrise anterior. Este important de spus că fiecare persoană care apelează la un coach va putea decide când colaborarea se încheie, fără a exista vreo obligație de a achita costurile în avans, cu excepția cazurilor în care astfel de înțelegeri sunt discutate în prealabil.

Tot în rândul argumentelor pentru care românii ezită să apeleze la un coach dezvoltare personală putem aminti și teama sau disconfortul de a discuta cu persoane necunoscute/străine despre problemele cunoscute doar de ei. Teama de a se deschide și de a discuta despre probleme personale completează astfel motivele pentru care în continuare foarte mulți români se feresc să se adreseze unui life coach.

 

Investește în propria persoană prin ședințe de coaching

Dacă până acum ai ezitat să apelezi la serviciile unui life coach, este important să ai în vedere faptul că un coach dezvoltare personală poate fi exact partenerul de care ai nevoie pentru a face schimbările dorite în plan personal sau în plan profesional.

Investiția în propria persoană este cea mai rentabilă investiție și poate să aducă succes, împlinire și progres în toate aspectele vieții.