Protezele dentare sunt soluţii foarte importante oferite de către medicii dentişti pentru toţi pacienţii care au mai mulţi dinţi lipsă. Proteza scheletata este o proteză mobilă formată din dinţi artificiali, poziţionaţi pe bază de silicon, de culoare similară cu cea a gingiei, întărită de structură metalică. Aceasta proteză are ca şi componentă o bază metalică din cobalt sau crom, care se mulează în jurul spaţiilor goale şi în jurul dinţilor încă prezenţi. Graţie aderenței totale la suprafaţa dinţilor reziduali şi a gingiei, proteza dentară scheletată garantează un nivel înalt de confort, fiind extrem de solidă.
Principalele tipuri de proteze dentare scheletate
Proteza dentară scheletată poate înlocui dinții fie din partea dreaptă sau din partea stângă a arcadei superioare, scheletul dispunând de bara palatinală şi urmând arcul boltei palatine. Când dinții ce urmează să fie înlocuiţi se află pe arcada inferioară, bara de metal se numeşte linguală pentru că trece sub limbă. Proteza dentară scheletata parţială cu structură de aliaj metalic poate fi ancorată pe dinții care sunt încă prezenţi în cavitatea bucală astfel:
- cu cârlige, fiind o variantă mai simplă şi mai puțin costisitoare a protezei dentare, fiind capabilă de a înlocui dinţii cu un minim de efort. Aceste cârlige sunt folosite pentru a prinde cadrul de dinţii naturali, însă rezultatul estetic nu este extraordinar, cârligele fiind extrem de vizibile;
- cu sisteme cu capse, caz în care dinții care servesc ca ancoră a protezei sunt acoperiţi de coroane, iar pe coroane se află capsele ce fixează proteza.
Cârligele pot fi metalice sau acrilice şi sunt foarte vizibile pe suprafaţa dintelui pe care se sprijină, în timp ce sistemele de capse nu sunt vizibile, rămânând ascunse în interiorul protezei şi oferind o mai mare stabilitate protezei.
Cazuri în care este recomandată proteza dentară scheletată
Proteza dentară mobilă scheletată este folosită când trebuie înlocuiţi unul sau mai mulţi dinţi şi există încă dinţi naturali stabili, însă pacientul nu recurge la tratamentul cu implant dentar sau medicul nu poate realiza o proteză dentară fixă sau nu se recomandă o punte dentară.
Deşi tehnologia în domeniul stomatologic a evoluat în mod semnificativ în ultimii ani şi au început să fie produse dispozitive din ce în ce mai confortabile şi mai eficiente, sunt cazuri în care nu este permisă inserarea implantului dentar, iar aceste situaţii implică necesitatea realizării şi purtării unei proteze dentare scheletate, durabilă şi stabilă, dar mai puţin costisitoare decât un implant.
Proteza dentară scheletată este foarte convenabilă în cazul pacienţilor care au o breşă edentată foarte mare, o porţiune semnificativă de dinţi ce trebuie înlocuiţi, dar nu atât de mare încât să necesite o proteză totală. În plus, dacă vârsta pacientului este mai mare, adaptarea unei proteze mobile este o soluţie mai ieftină şi mult mai practică. Fără doar şi poate, proteza dentară scheletată este ideală pentru că acoperă toate spaţiile goale din cavitatea bucală, fără a implica costuri exagerate.