Una dintre cele mai comune probleme de ordin psihologic pe care o intalnim din ce in ce mai des la toate categoriile de varsta o reprezinta anxietatea. Anxietatea este o stare, o tulburare caracterizata prin frica inexplicabila si ingrijorare constanta, adesea coplesitoare care nu ne permit sa ne desfasuram viata intr-un ritm normal.
Odata cu anxietatea vin si schimbarile fizice, creste tensiunea arteriala, apare o incordare prea mare a intregului corp, apar gandurile de ingrijorare care duc la modificari faciale, la modificari organice.
De multe ori anxietatea e normala cand suntem in situatii tensionate, in momente critice. Anxietatea are nevoie de tratament in secunda in care suntem constienti ca nu ni se intampla nimic si ca nu avem de ce sa ne temem pentru siguranta, integritatea noastra, dar cu toate astea avem o temere inexplicabila.
Trecerea de la anxietatea normala la cea care are nevoie de tratamente imediate este rapida de multe ori, apar niste modificari la nivelul creierului, modificari de ordin chimic, stresul joaca si el un rol importnat, la fel ca mostenirea genetica.
Nu e de neglijat nici aspectul medical care determina anxietatea patologica, de exemplu diabetul sau afectiunile respiratorii, astmul, de pilda, duc la anxietate. In functie de manifestarile clinice si psihice s-au determinat mai multe tipuri sub care anxietatea se poate ascunde.
Avem anxietatea generalizata, tot timpul suntem ingrijorati excesiv, intrecem masura, nu avem o baza pentru grija aceasta, fobia sociala, nu vrem sa avem interactiuni sociale, ne e foarte frica de ele. De multe ori avem fobie sociala cand suntem prea ingrijorati in raport cu viata sociala, suntem prea stresati mereu.
Dupa traume puternice, decesul unui parinte fara sa te astepti la asa ceva, putem avea simptom post-traumatic, manifestat diferit, prin iritare, violenta sau chiar apatie extrema. Alt tip de anxietate este agorafobia, teama excesiva de locurile, situatiile de unde nu prea poti scapa repede, locuri mari, aglomerate, cu lume multa. O forma mai grava este reprezentata de tulburarea obsesiv compulsiva, cand ai deja ganduri obsesive, ai comportamente compulsive mereu.
Cum stim ca avem in fata anxietatea ce necesita tratament? Pacientul este temator, se teme sa nu piarda controlul, simte ca se sufoca sau are probleme de somn, transpira la nivelul mainilor sau al picioarelor cand incepe sa se teama. Are ritm cardiac accelerat, nu se poate relaxa, are gura uscata, amorteli in membre, tensiune musculara si chiar ameteli.
Odata sesizata anxietatea ea trebuie tratata. Medicamentele trebuie completate de fiecare data cu o sedinta sau mai multe de psihoterapie intr-u cabinet de psihoterapie Bucuresti. Spre deosebire de pastile, care determina schimbari de ordin chimic in corp, psihoterapia isi propune sa schimbe stilul de gandire si modul de actiune in situatii stresante.
E foarte eficienta, fie ca e individuala sau de grup, si e recomandata in toate cazurile de anxietate, vulnerabilitatea resimtita dispare dupa mai multe sedinte la un cabinet de psihoterapie Bucuresti si controlul anxietatii e mai simplu odata ce esti constient ca ai o problema.
In cadrul sedintelor de psihoterapie pentru anxietatea generalizata, sa spunem, se vor invata strategii eficiente de relaxare, se va stabili o modalitate de a monitoriza si depista orice schimbare comportamentala care agraveaza anxietatea.