Măsurile restrictive de pandemie s-au înlesnit în țară și în afara acesteia. Restricțiile și măsurile de siguranță variază de la un stat la altul, așadar, va trebui să te informezi temeinic înainte de a-ți alege destinația de vacanță.
Măsurile restrictive de pandemie s-au înlesnit în țară și în afara acesteia. Dacă vrei să călătorești în Grecia, de exemplu, o poți face fără un test PCR dacă te-ai vaccinat și au trecut deja 14 zile de la rapel sau cu un test PCR realizat cu cel mult 72 de ore înainte. Chiar și Turcia, unde măsurile de siguranță au fost mai stricte până recent, și-a deschis granițele pentru turiști; terasele, puburile și restaurantele funcționează până la ora 21:00, iar interdicția de a ieși din casă este acum valabilă între orele 22:00 și 5:00, în loc de intervalul restrictiv anterior, care se aplica începând cu ora 18:00. Restricțiile și măsurile de siguranță variază de la un stat la altul, așadar, va trebui să te informezi temeinic înainte de a-ți alege destinația de vacanță.
Însă, noi vrem să îți vorbim despre măsurile neimpuse, care vă vor proteja pe tine și pe cei dragi nu doar de coronavirus, ci și de alte afecțiuni infecțioase, de la enterocolite, la infecții virale sau bacteriene, atât de ușor de contactat atunci când călătorești. Iată care sunt recomandările pentru o sănătate de fier și, totodată, pentru călătorii responsabile:
Verifică-ți starea de sănătate în mod regulat
Obligativitatea testului PCR nu este singurul lucru care ar trebui să te preocupe înainte de vacanță sau în general. Investigațiie regulate sunt indicatori importanți ai stării tale de sănătate. Imunoglobulina, tensiunea arterială, hemoleucograma sau sumarul de urină sunt câțiva dintre indicatorii pe care e important să îi verifici în mod regulat, o dată sau de două ori pe an, în cazul în care nu ai alte probleme de sănătate.
Adoptă un stil de viață sănătos
Fumatul, alimentația deficitară, sedentarismul, obezitatea, consumul excesiv de zahăr și alcool, odihna insuficientă, igiena precară și stresul sunt factori care îți pot afecta imunitatea. De aceea, renunțarea la fumat, consumul de fructe și legume proaspete și, în general, al alimentelor bogate în nutrienți, limitarea consumului de zahăr și alcool, evitarea factorilor de stres și dezvoltarea unor obiceiuri de somn sănătoase îți pot ajuta sistemul imunitar să devină mai puternic în fața amenințărilor externe.
Dezvoltă-ți imunitatea în moduri cât mai naturale
Alimentația joacă un rol important în fortificarea sistemului imunitar. Asigură-te că din dieta ta nu lipsesc grăsimile sănătoase, frunzele verzi sau alimentele bogate în probiotice, cum sunt lactatele fermentate sau murăturile. Dacă medicul îți sugerează să completezi regimul cu suplimente alimentare, optează pentru cele ale căror calități au fost confirmate de studii. Vitamina C, vitamina D, zincul sau echinaceea sunt câteva dintre acestea. Administrează-le conform indicațiilor din prospect și ale medicului.
Pentru a avea grijă de cei din jur, este important, în primul rând, să ai grijă de tine. Acordă-ți compasiune, grijă și responsabilitate în măsura în care ai face-o și pentru cei dragi și asigură-te că pui siguranța pe primul loc, chiar și atunci când călătorești.