Mobilitatea post-pandemie este pentru toate orașele o nouă provocare, dar și o oportunitate ca să treacă la o abordare sustenabilă a transportului urban, prin îmbunătăţirea accesibilităţii şi buna integrare a diferitelor moduri de mobilitate şi transport la nivel local, regional și național.
În acest context, s-au propus diverse soluții moderne pentru mobilitate urbană, managementul traficului și reducerea poluării, dintre care cele mai importante sunt următoarele:
Construire de parcări Park & Ride
Această soluție pentru îmbunătățirea mobilității urbane se referă la construirea unor parcări tip Park & Ride la principalele puncte de acces în oraș, combinată cu extinderea unor trasee de autobuze, troleibuze și tramvaie, plus introducerea unor linii speciale rapide.
Park & Ride sunt parcări cu conexiuni la transportul public, care permit călătorilor să-și lase autovehiculele și să se transfere la un autobuz, un sistem feroviar sau un carpool pentru restul călătoriei. Mașinile sunt păstrate în parcare în timpul zilei și sunt recuperate atunci când proprietarul revine din oraș.
Reducerea poluării cauzate de trafic
În acest sens este necesară adaptarea automobilelor la condițiile de mediu impuse de autoritățile naționale și de normele europene în vigoare. Producătorii auto deja au început să realizeze mașini electrice sau hibride, cu dotări care să asigure un nivel scăzut de poluare.
Șoferii trebuie să participe la acest efort comun de reducere a poluării, să doteze automobilele cu anvelope vară, anvelope iarnă și all season de cea mai bună calitate, care să asigure un regim de rurale adecvat, pentru scăderea emisiilor de gaze.
Aceste tipuri de anvelope au o capacitate de rulare uşoară, sunt nepoluante şi facilitează economii semnificative la consumul de combustibil.
Proiectarea de Walkable City
Printre soluțiile moderne în domeniul mobilității urbane se află și conceptul de „walkable city/oraș pentru pietoni”, care pune accent pe transportul public nepoluant (autobuze electrice, troleibuze și tramvaie), scopul fiind ca în următorii 20 de ani transportul public urban să fie 100% ecologic.
Un astfel de walkable city prevede arii pietonale în zona istorică a orașului, treceri de pietoni inteligente și construirea de pasarele care să permită ciculația pedestriană în siguranță, fără să interfereze cu fluxul de trafic.
Aplicarea proiectelor de mobilitate alternativă
Cele mai populare soluții pentru mobilitate urbană sunt cele care vizează dezvoltarea și încurajarea soluțiilor de mobilitate alternativă: piste pentru biciclete, zone pietonale, zone cu utilizare mixtă, soluții de calmare a traficului, soluții de regenerare urbană.
Aceste proiecte de mobilitate alternativă încurajează crearea unor platforme de car-sharing, bike-sharing și integrarea soluțiilor inovative în mixul de mobilitate urbană.
Sunt prevăzute și soluții inteligente de taxare pentru transport public în comun și pentru parcări (smart parking), plus măsuri de reducere a poluării cauzate de trafic prin tehnologii verzi și decizii logistice inteligente.
Aceste soluții moderne pentru mobilitate urbană sunt proiectate pentru realizarea unor comunități urbane mai rezistente, durabile și sănătoase, și acordă o atenție deosebită unor priorități de mediu precum combustibilii alternativi și automobilele verzi.