Stimularea ovariană controlată: ce este și ce efecte secundare poate avea

Infertilitatea este o problemă întâlnită din ce în ce mai des, chiar și rândul cuplurilor tinere și are un impact semnificativ asupra calității vieții atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Fertilizarea in vitro (FIV) este una dintre soluțiile care le pot oferi acestor cupluri șansa de a avea un copil. FIV cuprinde mai multe etape, una dintre ele fiind reprezentată de stimularea ovariană. Citește în continuare și află ce presupune procedura și care sunt riscurile asociate.

Cum se desfățoară ciclul normal de ovulație?

În mod normal, ovarele unei femei conțin sute de mii de foliculi ovarieni, iar fiecare dintre aceștia adăpostește un ovocit. În timpul ciclului menstrual, mai mulți foliculi se dezvoltă pentru a fi capabili să elibereze ovulul, însă numai unul singur dintre aceștia devine dominant. Foliculul dominant eliberează ovulul în timpul perioadei de ovulație, aproximativ la jumătatea ciclului menstrual.

Ce este stimularea ovariană?

Stimularea ovariană controlată reprezintă cea de-a doua etapă a tratamentului FIV. Pentru a crește șansele de reușită a procedurii FIV este important să fie recoltate cât mai multe ovule. Astfel, timp de 8-14 zile se administrează medicamente hormonale care fac ca ovarele să producă mai multe ovule. Faza de stimulare ovariană poate dura mai mult în cazul în care foliculii unei paciente se dezvoltă mai greu.

Etapa de stimulare ovariană este urmată de etapa de recoltare a ovulelor ce are loc înainte de perioada ovulatorie.

Ce efecte secundare pot apărea?

Procedura de stimulare ovariană nu este lipsită de efecte secundare și este important să le cunoști pentru a ști la ce să te aștepți. Potențialele efecte secundare includ:

  • Creșterea incidenței sarcinilor multiple – creșterea numărului de ovule eliberate poate crește șansa ca mai multe dintre acestea să se implanteze la nivel uterin;
  • Creșterea riscului de avort spontan și naștere prematură;
  • Creșterea sensibilității sânilor;
  • Apariția unor umflături la locul de injectare a medicamentelor folosite pentru stimularea ovariană;
  • Schimbări de dispoziție;
  • Depresie;
  • Sindromul de hiperstimulare ovariană caracterizat de creșterea în dimensiuni a ovarelor, durere abdominală și senzație de balonare.

Cum te pregătești pentru stimularea ovariană?

Dacă iei în considerare tratamentul prin FIV, este important să alegi o echipă medicală în care să ai încredere și cu care să poți comunica. Discută cu medicul despre toate nelămuririle tale pentru a înțelege cum decurge procesul și care sunt aspectele la care trebuie să te aștepți. Pe parcursul etapei de stimulare ovariană va fi necesar să îți administrezi singură unele medicamente și este esențial să respecți întocmai toate recomandările medicale primite.

În concluzie, stimularea ovariană poate fi considerată una dintre cele mai provocatoare și stresante etape din cadrul FIV, motiv pentru care este foarte important să înțelegi întreg procesul și să ai răbdare cu tine. Nu ezita să discuți cu medicul tău despre orice nelămurire pe care o ai.

Surse informative

  1. “What to Expect from Ovarian Stimulation in IVF.” Aspire Fertility, 29 Nov. 2015, www.aspirefertility.com/blog/what-to-expect-from-ovarian-stimulation-in-ivf.
  2. “Infertility.” Centers for Disease Control and Prevention, 1 Mar. 2022, www.cdc.gov/reproductivehealth/infertility/index.htm.