Perioada sarcinii reprezintă una dintre cele mai frumoase etape din viaţa unei femei. Însă nerăbdarea pe care viitoarea mamă o trăieşte în aşteptarea întâlnirii cu bebeluşul ei este dublată de o serie de transformări resimţite la nivel fizic şi psihic. Controalele periodice şi respectarea recomandărilor medicale, devin condiţii esenţiale atunci când se doreşte o stare fizică şi emoţională echilibrată pentru mamă, dar şi un bebeluş sănătos.
Sarcina, între bucurie şi temeri
Perioada sarcinii se împarte în trei trimestre, fiecare dintre acestea caracterizate de un anumit specific şi însoţite cu transformări fizice şi psihice. Toate trimestrele de sarcină sunt solicitante pentru organismul mamei, fătul aflat în dezvoltare având nevoie de resurse pentru a se creşte. Evident, primul trimestru de sarcină vine cu schimbarea, organismul trebuind să se obişnuiască cu noile modificări, în special la nivel hormonal.
Sarcina nu este vizibilă, însă viitoarea mamă simte modificări la nivelul sânilor, greţuri matinale, precum şi schimbări bruşte de dispoziţie. Cel de-al doilea trimestru, este cel mai plăcut, greţurile matinale dispărând, iar burtica crescând, atât cât să facă o femeie mândră şi bucuroasă de minunata perioadă prin care trece. Trimestrul trei apropie momentul naşterii, burtica este mare, viitoarea mămică se mişcă mai greu, doarme mai puţin, are dureri de spate și poate manifesta infecţii urinare şi dezechilibre nutritive.
Rolul suplimentelor pe perioada sarcinii
Oricare dintre aceste contexte se datorează creşterii fătului în interiorul uterului, creştere care consumă nutrienţii organismului mamei. Categoria suplimente sarcina vine în întâmpinarea tuturor nevoilor viitoarelor mame, având rolul de a creşte aportul de minerale şi vitamine, dar şi de a reechilibra hormonal, tocmai pentru ca mama să facă faţă oricărei schimbări, să îşi menţină starea de bine şi de sănătate.
Medicul care urmăreşte sarcina, va efectua lunar analizele şi investigaţiile care au rolul de a stabili parametri organismului, recomandând, în funcţie de deficitele depistate, suplimentele potrivite. De asemenea, suplimentele vor fi administrate şi după naştere, acestea susţinând refacerea organismului şi revenirea la normal.
Siguranţa şi confortul bebeluşului
Primele zile din viaţa bebeluşului reprezintă perioada de acomodare dintre mamă şi micuţ. Încărcătura emoţională este foarte mare, mama este încă slăbită după momentul naşterii, înţelege cu greu nevoile micuţului, oboseala creşte şi se pot manifesta stările depresive. Din acest motiv, este recomandat ca sosirea pe lume a micuţului să fie pregătită din timp, mama procurând tot ceea ce îi va fi necesar pentru nou-născuţi.
De la pregătirea camerei şi mobilierului, până la hăinuţe, scutecele şi prosopele, de la cădiţă şi suportul de baie, până la produsele de igiena copii, respectiv unguente, pudră, creme, şamponele şi săpunele, este recomandat ca toate să fie bine organizate în dulăpiorul bebeluşului, pentru ca mama să le aibă la îndemână şi să se poată ocupa cu uşurinţă de îngrijirea celui mic.