Top 5 băuturi pe care le poți consuma în orice sezon

Dacă un vin fiert sau un cocktail răcoritor pot fi considerate băuturi „de sezon”, există  o serie de alte licori pentru care nu trebuie să aștepți anotimpul potrivit pentru a le savura. Le putem numi „băuturi all-seasons”, iar din fericire, lista este destul de lungă și nu te poți plânge că nu ai de unde alege.

Dacă totuși nu te poți decide, îți oferim câteva sugestii de băuturi care pot fi consumate în orice sezon. 

Whiskey

Un pahar de whiskey este oricând bine venit, putând fi savurat în orice anotimp. Dacă ai poftă de un pahar de whiskey vara, poți răcori băutura cu câteva cuburi de gheață adăugate in pahar, în timp ce iarna îl poți savura îndelung în confortul locuinței.

Un cunoscător știe că există mai multe tipuri de whiskey și că denumirile băuturii diferă în funcție de zona de proveniență.  Astfel, termenul folosit de noi este atribuit băuturilor produse în distileriile din Statele Unite și Irlanda in timp ce whiskey-ul scoțian autentic este denumit „scotch”, iar cel produs în alte regiuni este numit simplu „whisky”.

Cei care au inventat această băutură sunt irlandezii, care au ținut să facă distincție între mărcile proprii și cele din restul lumii. Astfel, pentru băuturile de sorginte irlandeză este folosit termenul „irish wiskey”.

Gin

Nu trebuie să fii mare cunoscător pentru a recunoaște gustul ginului dintr-o mie de băuturi. Aroma specifică este dată de boabele de ienupăr, care constituie unul din ingredientele principale ale acestei băuturi.

Un gin poate fi băut simplu, însă cei mai mulți îl preferă sub forma unuia din cele mai cunoscute cocktailuri. Este vorba de ginul tonic, care se prepară foarte simplu, combinând ginul cu apa tonică și cu 1-2 felii de lămâie.

Există numeroase mărci celebre de gin, iar tu ai tot timpul din lume să le încerci pe fiecare în parte, mai ales că vorbim de  o băutură care poate fi savurată oricând.

Cognac

Celebra băutură obținută prin distilarea vinului nu avea cum să lipsească din topul nostru, pentru că vorbim de o licoare fină, care se savurează îndelung. Cognacul autentic se produce doar în Franța și doar in regiunea viticolă Cognac, însă metoda de preparare a fost preluată și în alte colțuri de lume.

În varianta românească, produsul obținut în distileriile autohtone este denumit „vinars”, însă denumirea cel mai des folosită este cea de „coniac”.

Vin

La orice masă (exceptând totuși micul dejun) merge și un pahar de vin sau chiar mai multe, indiferent dacă afară ninge sau e caniculă. Vinul este considerat o băutură nobilă, care nu se bea absolut la întâmplare, ci alegând cu grijă soiurile potrivite.

Există o serie de reguli pentru servirea vinului la masă, dar și pentru degustarea diferitelor sortimente. Spre exemplu, vinul alb nu se bea decât în compania mâncărurilor ușoare și ale celor pe bază de carne albă, în timp ce vinurile roșii se potrivesc cu felurile mai grele, care conțin carne roșie.

În ceea ce privește degustarea vinului, acesta trebuie lăsat puțin în pahar să „respire”, după care se miroase discret și abia apoi se bea. Fiecare înghițitură se păstrează în gură câteva secunde pentru ca papilele gustative să perceapă toate aromele specifice, în funcție de soi.

Lichior

Lichiorul este o băutură dulce cu arome fructate sau de condimente ori ierburi aromatice, în funcție de ingredientele folosite la prepararea sa. Are un grad de tărie scăzut spre moderat, astfel că un pahar de lichior poate fi savurat oricând, cu excepția situațiilor în care trebuie să te urci la volan.

Se obține prin macerarea fructelor și altor ingrediente în alcool, iar multă vreme băuturile din această gamă au fost considerate medicament. Astăzi se consumă în general ca aperitiv, dar sunt perfecte și pentru a însoți un desert, sau ca ingredient pentru cocktailuri.

Fie că vei savura băuturile în ordinea prezentată de noi, fie că le vei servi aleatoriu, îți recomandăm să consumi cu moderație și să pui accent mai mult pe calitate decât pe cantitate.