Top 5 sfaturi când vrei sa aproximezi bugetul pentru construcția unei case

Primul pas în calcularea bugetului necesar pentru construcția viitoarei tale case trebuie să fie întocmirea unui plan. Trebuie să decizi cum va arăta casa, ce dimensiuni va avea, câte camere, din ce materiale va fi realizată și dacă o vei construi în regie proprie sau vei angaja o firmă de construcții. 

La cele de mai sus se adaugă și achiziția terenului, în cazul în care nu dispui deja de suprafața necesară, precum și cheltuielile legate de obținerea autorizațiilor de care ai nevoie înainte de a începe lucrările.

Pentru ca bugetul aproximat să fie unul rezonabil, îți oferim câteva sfaturi după care să te ghidezi înainte de a începe construcția.

1. Terenul

Dacă nu ai deja terenul pentru viitoarea casă, va trebui să îl cumperi, iar aceasta este prima investiție majoră. Nu te grăbi să achiziționezi terenul, ci analizează atent oferta din zona care te interesează, discută cu vânzătorii și negociază pentru a obține prețul cel mai bun.

2. Proiectarea

Odată obținut terenul, poți trece la faza de proiectare, știind exact care este suprafața pe care o ai la dispoziție. În acest scop, ai nevoie de ajutorul unui proiectant, căruia să-i explici dorințele tale referitoare la viitoarea casă, iar acesta să întocmească proiectul personalizat.

3. Spațiul de locuit

Cele mai scumpe părți din structura unei case sunt fundația și acoperișul. Costurile se reduc în cazul unei case cu etaj, pentru că spațiul de locuit este distribuit pe unul sau mai multe nivele, iar astfel, dimensiunile acoperișului și fundației se reduc, la fel ca și costurile de execuție.

4. Materialele de construcție

La acest capitol ai o serie de opțiuni, iar materialul ales va avea o influență semnificativă asupra costurilor totale. Poți alegi să construiești o casă din cărămidă, lemn, din prefabricate sau chiar din sticlă, iar acoperișul poate fi din tablă sau din țiglă.

La acest capitol trebuie să ții cont și de faptul că șipcile metalice sunt o alternativă mult mai eficientă la cele clasice, fiind mai rezistente și având o durată de viață mai lungă. În plus, în cazul în care se deteriorează, sunt mult mai ușor de înlocuit, dovedindu-se astfel și o soluție mult mai economică.

5. Execuția lucrărilor

Această etapă poate fi realizată atât în regie proprie – caz în care nu vei mai plăti mâna de lucru – cât și lăsată în seama unei echipe de constructori. Dacă nu ai o foarte bună experiență în domeniul construcțiilor, nu îți recomandăm prima variantă fiind mult mai indicat încredințez construcția cuiva care se pricepe.

În acest caz, este bine să negociezi de la început prețul cu firma de construcții și să nu achiți un avans mai mare de 20% din valoarea totală. 

Trebuie să ai în vedere și faptul că oricând pot apărea și cheltuieli neprevăzute, așa că, la bugetul aproximat pentru construcția casei trebuie să adaugi un procent de 20% pentru astfel de situații.