Top alimente sănătoase pentru copii

Alimentația copilului este importantă pentru bunăstarea, buna creștere și dezvoltarea acestuia. După cum se știe, o dietă slabă poate duce la malnutriție, deficiențe, creștere scăzută, risc de supraponderalitate și chiar tulburări alimentare. 

Astfel, pentru a evita consecințele unei diete necontrolate, părinţii trebuie să-i învețe pe micuți să aleagă alimentele potrivite pentru fiecare masă și să știe să se limiteze la alimentele „de plăcere”, care sunt mai puțin hrănitoare.  

De ce vitamine are nevoie un copil?

Un copil trebuie să consume alimente care conţin diferite vitamine, precum: 

  • calciu; 
  • vitamina D;
  • fier;
  • zinc. 

Prin urmare, este important să se aleagă alimente care conțin puțin din toate aceste vitamine necesare pentru buna sa creștere. 

De fapt, calciul este benefic pentru oasele și dinții celui mic. De asemenea, este esențial pentru funcționarea celulelor sale. Vitamina D oferă energie deplină copilului, ceea ce este, de asemenea, foarte bună pentru moralul său. 

Fierul este esențial pentru corp și cu atât mai mult pentru copilul în creștere. Deficitul de fier cauzează oboseală, dureri de cap, amețeli și un sistem imunitar mai slab.

În cele din urmă, zincul. Este un aliat excelent pentru sistemul imunitar. Copilul are nevoie de el pentru a combate mai ușor potențialele infecții.

Cum să echilibrezi dieta copilului?

Este destul de simplu. La fiecare masă este important să se aleagă diferite tipuri de alimente, și anume: 

  • lipide;
  • carbohidrați;
  • proteine; 
  • săruri minerale; 
  • apă.

Lipidele sunt grăsimi. Carbohidrații sunt zaharuri, care furnizează energie. Se împart în două grupe: 

  • carbohidrați simpli (se digeră rapid); 
  • carbohidrați complecși (zaharuri lente). 

Carbohidrații complecşi sunt absolut necesari pentru a favoriza carbohidrații simpli, nu foarte nutritivi și care în exces pot provoca boli precum obezitatea sau diabetul. Proteinele sunt o sursă de energie pentru copil și ajută la menținerea masei musculare în stare bună. 

Apa este cea mai importantă băutură. Deshidratarea poate provoca, dureri de cap, amețeli. De asemenea, oferă săruri minerale esențiale pentru funcționarea copilului.

Alimente potrivite pentru creșterea și dezvoltarea copilului 

Laptele: un element esențial pentru creștere

Laptele este o sursă excelentă de calciu, este bun pentru dezvoltarea oaselor micuțului. Un biberon cu  lapte praf Topfer sau un bol cu ​​lapte şi cereale sau cacao, este unul dintre elementele care alcătuiesc un mic dejun bun.

Calciul se găsește și în alte produse lactate (brânză, iaurt), precum și în migdale, spanac, leguminoase (fasole neagră, fasole albă) şi în anumiţi pești (sardine). 

Cereale integrale

Nimic mai bun decât cerealele integrale pentru furnizarea esențială de zinc pentru copil. De asemenea, se pot oferi fulgi de ovăz în lapte cald dimineața, cu niște fructe proaspete sau fructe uscate, precum și câteva bucăți de ciocolată neagră. 

Sardine și alți pești

Sardinele sau alţi pești (macrou, ton etc.) sunt surse bune de vitamina D. Această vitamină se găseşte și în ciocolată neagră sau chiar în gălbenușul de ou.

Spanac

Spanacul este foarte bogat în fier. Fierul se găsește și în alte legume de culoare verde închis, carne roșie, pește, leguminoase, cereale și chiar în cacao.

Ouă

Ouăle sunt o sursă de proteine ​​care ajută la construirea țesutului muscular al copilului și susțin un sistem imunitar mai puternic.

Merele

A nu se uita consumul fructelor! Se recomandă 5 fructe pe zi. Mărul este un fruct ce crește senzația de plenitudine la copil. Prin urmare, este ideal de mâncat!