Grăsimea este dăunătoare doar atunci când produce creștere în greutate, favorizează depășirea nivelului de colesterol ori apariția afecțiunilor cardiovasculare. Toate aceste probleme sunt provocate de grăsimile artificiale sau saturate, dăunătoare pentru organism. Cu toate acestea, corpul tău are nevoie, pe lângă proteine și carbohidrați, de grăsime pentru energie și absorbția vitaminelor. Așadar, scopul este să împiedici depunerea grăsimilor pe masa musculară sau în interiorul vaselor de sânge.
Grăsimi sănătoase în stare naturală
Grăsimile sănătoase contribuie la reușita unui regim de viață sănătos și echilibrat. Înlocuind grăsimile rele cu acizi grași din plante, obții același grad de calorii într-o alimentație sigură, fără a pierde din calitatea gustului. Acizi grași se regăsesc în legumele de culoarea verde închis, avocado, măsline, semințe, nuci și specii de pește gras. De asemenea, poți obține o cantitate generoasă de grăsimi sănătoase din uleiuri de nuci, macadamia sau cocos, presate la rece. Mâncărurile ce conțin acizi grași naturali au un conținut bogat în Omega 3 și beneficii pentru inimă și glanda tiroidă.
Beneficiile acidului linoleic
Acidul linoleic se regăsește atât în alimente de origine animală, cât și în diferite semințe. Carnea de vită și lactatele ridică anumite probleme, în privința alimentației. De asemenea, intervențiile sintetice din agricultură duc la pierderea unui mare procent din nutrienții naturali, prin procesarea produselor alimentare. Însă, chiar și acolo unde sunt naturale, alimentele de origine animală pot fi digerate greu de organism, mai ales în cazul unui stil de viață sedentar. Din dorința de a obține beneficiile acestei substanțe naturale au apărut suplimentele CLA (acidul linoleic), extrase din uleiuri vegetale și o bacterie provenind din intestinele bovinelor și ovinelor rumegătoare. Dieta cu CLA blochează enzimele care favorizează prezența grăsimilor în sânge. Totodată, ajută la menținerea greutății corporale prin arderea grăsimii în exces și tonifierea țesutului muscular.
Omega 3 din uleiul de pește
Un alt acid gras esențial, pe care corpul uman nu îl produce și trebuie să-l primească din alimentație, este Omega 3. În mod natural, acesta se regăsește în carnea unor specii de pești precum somonul sau macroul. Dacă nu consumi alimente ce conțin Omega 3 în stare naturală, poți compensa această deficiență prin uleiul de pește. Suplimentele pe bază de ulei de pește ajută la combatarea grăsimii negative de pe mușchi și din sânge chiar cu grăsime din alimente.
Așadar, nu toate grăsimile sunt, din start, dăunătoare. Asemenea proteinelor și carbohidraților, corpul tău are nevoie și de grăsimi pe care nu le produce în stare naturală, dar, pe care le poate asimila din produse alimentare.