Studiile in domeniu au demonstrat legaturi clare intre anumite afectiuni si lipsa unor vitamine sau enzime din corpul uman, spre exemplu nivele anormal de scazute ale coenzimei Q10 la persoanele ce sufera de gingivita.
O alta problema de sanatate des intalnita este legata de afectiunile inimii. Inainte de a utiliza toate suplimentele care isi fac reclama drept tratamente miraculoase, exista cateva lucruri ce trebuie stiute:
1. Suplimentele alimentare nu sunt verificate la fel de riguros precum medicamentele. Fabricantii pot scrie pe sticlute anumite utilizari ce nu sunt intotdeauna certificate, din aceste motiv este foarte important sa se apeleze la firme cunoscute si de incredere.
2. Doar suplimentele alimentare nu sunt indeajuns pentru o inima sanatoase, exista multe alte masuri ce trebuie luate in combinatie cu acestea, precum schimbarea stilului de viata, astfel incat sa se faca destula miscare si sa se treaca pe un regim alimentar sanatos.
3. Suplimentele pot interactiona cu alte medicamente. Din acest motiv, in cazul in care suplimentele se iau pentru tratament si nu preventie, in combinatie cu alte tratamente medicamentoase, este bine sa se pastreze intotdeauna o lista exhaustiva cu toate vitaminele sau suplimentele luate, ce poate fi aratata farmacistului sau medicului de familie.
Odata ce aceste precautii au fost luate in vedere, iata o lista cu suplimentele ce, conform studiilor stiintifice, ajuta in pastrarea unei inimi sanatoase:
Vitmaniele B-6 si B-12: Vitaminele B, care includ acidul folic, ajuta sistemul nervos si celulele rosii sa se pastreze sanatoase si puternice, fiind in acelasi timp implicate in metabolismul si reducerea nivelului de homocisteina, un amino acid care, in cantitati ridicate este legat de boli de inima, cheaguri de sange si infarcturi.
Calciu: Mineralul calciu este esential in intarirea oaselor si a dintilor, mai putin stiut este faptul ca si inima si sistemul nervos au nevoie de calciu pentru a functiona cum trebuie. Suplimentele ce contin calciu sunt in general eficiente mai ales la persoanele ce nu consuma in mod normal mult calciu. In combinatie cu anumite diete speciale, calciul poate ajuta la scaderea colesterolului rau cu 4.4% si cresterea colesterolului bun cu 4.1%. Pentru o inima sanatoasa se estimeaza ca trebuie consumat 1000-1200 miligrame de calciu pe zi.
Coenzima Q-10: Coenzima Q 10 (CoQ-10) este o substanta ce se gaseste in corpul uman mai ales in celulele inimii, ficatului, rinichilor si pancreasului si care este implicata in producerea de energie, repararea si transportul celulelor. Cercetarile stiintifice au dezvaluit potentialul acestei enzime in urmatoarele situatii:
- reducerea tensiunii intr-atat incat ar putea chiar inlocui pastilele pentru hipertensiune sau ajuta la micsorarea dozajului (numai la prescriptia doctorului)
- reduce riscul complicatiilor dupa un infarct atunci cand administrarea incepe cu cel mult 72 de ore dupa accident si continua pentru un an.
- Creste rezistanta la exercitii fizice pentru pacientii cu dureri cronice de inima
- Previne durerile musculare si deteriorarea ficatului in urma tratamentelor cu citostatice.
Uleiul de peste: este bogat in uleiuri esentiale, numite Omega-3, care au o actiune anti-inflamatorie si imbunatatesc sanatatea inimii, scazand riscul de complicatii pentru personale care au suferit deja de boli de inima. Supradozajul cu suplimente ce contin ulei de peste poate fi periculos, incetinind coagularea sangelui si crescand nivelul colesterolului ‘rau’.