Apa este considerată esența vieții pentru că fără ea pur și simplu nu putem supraviețui. De aceea, căutăm constant cele mai bune moduri de a ne hidrata fără a irosi această resursă importantă. Dacă familia ta consumă apă la bidon, află care tipuri de materiale sunt sigure, pot fi reutilizate, dar și cum se depozitează pentru a evita situațiile neplăcute.
Tipuri de materiale pentru apa îmbuteliată
Cei mai mulți furnizori de apă potabilă folosesc recipiente de plastic, însă știai că există mai multe variații ale acestui material? Fiecare are anumite caracteristici pe care le vom discuta în continuare.
PET (Polietilen tereftalat)
Majoritatea sticlelor din plastic este fabricată din acest material. Sticlele de apă din PET sunt de unică folosință. PET-ul nu se poate spăla, pentru că se deformează la temperaturile necesare acestui proces. Vestea bună este că acest tip de plastic este cel mai ușor de reciclat.
PC (Policarbonat)
PC este un tip de polimer mai rezistent decât PET-ul. Are marele avantaj că poate fi reutilizat, pentru că se poate spăla fără să se deformeze, păstrându-și caracteristicile, cu soluții speciale și la temperaturi în jur de 60 de grade Celsius.
Produse precum sticla reutilizabilă de apă de la LaFântâna de 8 litri sunt o soluție ideală pentru familii. Livrată la domiciliu, are același preț ca apa de izvor din supermarket, însă poate fi refolosită de până la 50 de ori. Mai mult, după ce furnizorul preia sticlele goale, acestea sunt testate și spălate în condiții de maximă siguranță sanitară.
Sticlă
Recipientele realizate din sticlă sunt ambalajele clasice pentru îmbutelierea apei. Acestea nu conțin substanțe chimice care se pot transfera în apă. Mai mult, sticla poate fi spălată în siguranță la temperaturi ridicate.
Cu toate acestea, apa la sticlă nu se ambalează în volume mari, prețul său este ridicat, iar recipientele sunt greu de transportat.
Unde și cum se depozitează corect apa?
Odată ce ai ales recipientul pe care ți-l dorești, trebuie să știi cum se depozitează corespunzător. Apa îmbuteliată are termenul de valabilitate notat pe recipient sau pe dop, dar acesta este valabil numai cu respectarea condițiilor de depozitare înscrise pe etichetă.
Cele mai importante condiții de depozitare sunt următoarele:
- în spații răcoroase – căldura favorizează creșterea bacteriilor și crește eliberarea de substanțe chimice nocive din plastic;
- în încăperi curate, lipsite de praf și mirosuri străine – recipientele de plastic preiau din mediul de depozitare mirosurile străine și acestea pot afecta gustul și mirosul apei;
- ferite de îngheț – înghețul duce la apariția de depuneri albe, formate prin cristalizarea mineralelor care fac parte din compoziția naturală a apei, care nu se resolubilizează când revine la temperatura ambientală, modificând astfel aspectul apei;
- departe de solvenți și substanțe chimice precum benzină, diluanți, produse de curățenie (vaporii acestora pot afecta gustul și mirosul apei din recipientele de plastic);
- ferite de acțiunea directă a razelor de soare – apa îmbuteliată nu conține clor și nu are niciun alt fel de protecție microbiologică, astfel încât în recipiente se pot forma alge atunci când sticlele sunt ținute în soare, cu modificarea aspectului apei.
Indiferent ce tip de apă preferi să bei, asigură-te că aceasta poate fi consumată în siguranță, respectând întotdeauna instrucțiunile de depozitare înscrise pe etichetă.