Vinul alb: beneficii și utilizări în gastronomie

În general lumea laudă vinul roșu și recomandă un pahar pe zi celor care vor să se bucure de o sănătate de fier. Însă, de ce uităm atât de des de beneficiile vinului alb, dar și de utilizările sale în bucătărie? În cele ce urmează îți vom explica de ce un vin alb bun poate face minuni pentru sănătatea ta, dar și pentru câteva preparate de excepție! 

Beneficiile vinului alb 

De unde să începem? Vinul alb prezintă o serie de vitamine, dar și minerale precum calciu, magnezi sau potasiu. Astfel, un pahar de vin alb pe zi îți poate îmbunătăți sistemul imunitar și va favoriza secreția sucului gastric, ajutându-te practic la digestie, și pe deasupra va avea și efect calmant, fiind folositor în cazul insomniilor. 

Și da, chiar și vinul alb este bun pentru inimă. Se pare că substanțele chimice din vinul alb ajută la repararea endoteliului, țesutul care protejează vasele de sânge ce se găsesc în regiunea cardiovasculară, dar și interiorul inimii. În plus, acesta conține și polifenoli, antioxidanți puternici care îți pot încetini procesul de îmbătrânire al organismului. 

Deși nu susținem consumul exagerat de alcool, realizăm că uneori o mahmureală este inevitabilă. Ei bine, tot cu vinul alb poți drege și asta! Acesta prezintă un conținut foarte redus de congeneri (adică substanțele care dau gustul, culoarea și aroma băuturilor alcoolice, dar și cele care dau senzația de greață și durerea de cap de a doua zi). Așadar, dacă vrei să-ți scazi șansele de a fi mahmur, alege vinul alb. 

Și, în final, vinul alb poate să te ajute chiar și să pierzi în greutate, tot datorită antioxidanților. Quercetina și resveratrolul pot să contribuie la o funcționare normală a metabolismului și astfel să pierzi câteva kilograme în plus. Evident, nu te baza pe vin, în loc de o dietă sănătoasă!

Utilizarea vinului alb în gastronomie

Vinul alb se potrivește de minune în pahar, dar nu dă rău nici în tigaie sau în farfurie. Evident, asta cu condiția să știi de care să folosești pentru fiecare preparat. Vom începe așadar cu alegerile populare. 

Nu prea ai cum să dai greș cu un Sauvignon Blanc. Acidulat și cu un conținut moderat de alcool, se va evapora rapid atunci când îl folosești în mâncare. De preferat va fi să-l adaugi când faci fructe de mare sau sosuri cu smântână. 

Dacă vrei ceva care să potențeze aromele, mergi pe Sherry. Acest tip de vin va da o notă de complexitate preparatelor și poate fi folosit inclusiv la deglasare. 

Pentru sosuri îți putem recomanda și vinul spumant, potrivit și într-un sorbet sau o vinegretă. Nu-ți face griji în legătură cu bulele, ele dispar când îl folosești la gătit, deci orice sticlă de șampanie poate fi folosită la mâncare. 

Marsala, asociat cu desertul, poate fi folosit și în preparate ceva mai complexe, de exemplu pui cu smântână și ciuperci. Dacă mergi tot pe deserturi, mizează pe preparatul italian numit zabaione.