Fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată cu situația mai puțin plăcută în care i s-a lipit mâncarea de tigaie. Acest lucru se poate întâmpla în general atunci când avem preparate bogate în proteine, însă nu este exclus să apară neplăceri și din cauza neatenției sau utilizării incorecte a vaselor de gătit. Dacă te numeri printre cei care vor să pună capăt acestui chin, descoperă mai departe câteva trucuri simple prin care poți să previi lipirea mâncărurilor, mai ales atunci când te chinui mult timp să faci un preparat delicios:
Curăță aragazul sau plita
Asigură-te că ochiurile aragazului sau plita pe care urmează să gătești nu are resturi de mâncare. Chiar dacă ți se pare dificil să cureți totul de fiecare dată când gătești, un aragaz murdar poate arde tigaia pe exterior și astfel există șansele ca mâncarea să se lipească mai ușor în interior.
Încinge tigaia foarte bine
Dacă folosești un vas din oțel inoxidabil sau cu suprafață neaderentă, pe care nu-l încingi bine, alimentele pe care vrei să le prepari se pot lipi. De regulă, pentru ca tigaia să ajungă la temperatura ideală, respectiv 160 de grade Celsius, trebuie să o lași mai mult pe foc. Astfel, se formează efectul Leidenfrost, care ajută mâncarea să se gătească fără probleme. Ca să testezi dacă tigaia este bine încinsă, pune câteva picături de apă în ea. Dacă observi că acestea nu se evaporă, ci par că plutesc, poți adăuga alimentele.
Folosește ulei de măsline
Dacă vrei să nu arzi mâncarea, ai nevoie de o tigaie universală și puțin ulei de măsline. Înainte să începi să gătești, unge vasul cu o linguriță de ulei. Ai grijă să-l întinzi bine cu un șervețel și să lași vasul s se încălzească suficient înainte de a adăuga alimentele.
Adaugă un praf de sare
Ca să te asiguri că vei găti fără probleme, peste uleiul din tigaie presară și puțină sare, în special dacă recipientul este fabricat din aluminiu. Acest material e mai vulnerabil la lipirea mâncării din cauza faptului că este poros, iar sarea e de un real ajutor pentru prevenirea arderii preparatelor culinare.
Evită ustensilele din metal
Nu folosi niciodată linguri, palete sau alte ustensile din metal în tigăile care au strat antiaderent pentru că pot amplifica degradarea respectivelor vase, lucru care va conduce automat la lipirea mâncărurilor. Ca să nu zgârii suprafața recipientelor în care gătești, optează pentru ustensile din lemn, silicon sau plastic. Totodată, ca să întreții tigăile așa cum se cuvine, ai grijă să nu folosești nici bureți abrazivi sau să așezi cratițele și tigăile una peste cealaltă.
Nu aglomera prea mult tigaia
În general, ingredientele adăugate în tigaie trebuie să fie cât mai puțin umede și să ajungă la temperatura camerei. De asemenea, vasul nu trebuie aglomerat pentru că umezeala eliberată rapid în tigaie contribuie la lipirea mâncării.
Dacă respecți aceste lucruri, fără îndoială vei obține preparate perfecte și nu-ți vei mai pierde timpul să cureți mâncarea arsă de pe vasele de gătit.